Spálená skládka pneumatik z Boru dosud nezmizela

Bor u Skutče - Nebezpečná skládka starých pneumatik v Boru u Skutče, kterou před dvěma měsíci zachvátil velký požár, stále marně čeká na likvidaci. Není totiž jasné, kdo ji zaplatí. Peníze nechce dát ani obec ani kraj. A sám provozovatel skládky je ve finančních potížích. Slibům, že by zbytky pneumatik měly zmizet nejpozději v září, proto obyvatelé obce nevěří.

Skládka starých pneumatik v Boru u Skutče začala hořet na začátku června. S plameny až 12 metrů vysokými bojovaly desítky hasičů celý týden. Požár zavinili dělníci, kteří pracovali na střeše sousední haly. Do vzduchu uniklo velké množství zplodin. Vedení Boru by nyní rádo, aby skládka zcela z obce zmizela. Bojí se, že incident by se mohl znovu opakovat. Na samotnou likvidaci spáleniště však marně čeká už druhý měsíc.

Inspektorát životního prostředí se chystá s provozovatelem skládky zahájit správní řízení. Zbytky spálených pneumatik totiž prý nesmí zůstat na povrchu terénu. Musí to být uloženo na příslušnou skládku, která k tomu má zabezpečení, poznamenal právní zástupce inspektorátu Martin Klingr.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kolik bude likvidace skládky stát, si zatím nikdo netroufá odhadnout. Jelikož je skládka pro své okolí stále nebezpečná, mohou se náklady pohybovat v desítkách milionů korun. „Došlo tady k určité kontaminaci těžkými kovy, ještě proto čekáme na vyjádření hygienické správy,“ uvedl starosta obce Vlaďko Beneš.

Obyvatelé Boru u Skutče jsou nervózní. Jednání o likvidaci skládky zatím nikam nevedou. Peníze totiž nemá obec, krajský úřad ani její provozovatel. Ten tvrdí, že likvidaci zaplatí pojišťovna. Ovšem doložit to zatím nechce, nebo nemůže. „Skládka se začne likvidovat v září,“ prohlásil pro ČT provozovatel Radek Chadima.