Prostitutek na západě Čech ubývá

Cheb – Podoba prostituce na západě Čech se v posledních letech mění. Dívek a žen v ulicích výrazně ubylo, přesto je to podle starostů stále problém. Třeba v Chebu dluží radnici prostitutky na pokutách jeden a půl milionu korun. Západočeské pohraničí se potýká s problémem prostituce už dvacet let.

V Chebu ještě před deseti lety byla za jedinou noc v ulicích více než stovka prostitutek. Teď jich napočítáte sotva dvacet. Starosta Chebu Jan Svoboda (ODS) informoval, že je menší zájem o tyto služby. Nicméně stále prý chybí zákonná podpora. Cheb byl přitom prvním městem v Česku, které prostituci vyhláškou z roku 2005 prakticky zakázalo. Povolená je jen ve dvou ulicích, které vedou přes pole.

Ženy ale zákaz porušují a za to dostávají na místě pokuty 500 až tisíc korun. Peníze jsou většinou těžko vymahatelné, a tak radnice eviduje stovky dluhů. „Jde o milion 400 tisíc korun, nicméně jsme poučeni z Chomutova, kde lze provádět exekuce přímo na ulici,“ upřesnil Jan Svoboda.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

S pokutováním prostitutek dlouhodobě nesouhlasí provozovatel nočního klubu Petr Strejc, který upřednostňuje vznik zákona, který by platil celorepublikově. Chebská vyhláška umožňuje kromě prostitutek pokutovat i jejich zákazníky. Podle městské policie jsou v naprosté většině ze sousedního Německa.