Kraji hrozí mnohamilionová pokuta kvůli dotaci

Hradec Králové - Buď doloží, jakým způsobem využil 68 milionů na stavbu silnic, nebo bude muset dotaci vrátit a nadto zaplatit stejně vysokou pokutu. Taková hrozba teď visí nad Královéhradeckým krajem. Finanční úřad si příslušné doklady ke kontrole vyžádal již dříve, dosud se jich ale nedočkal.

Za peníze z dotace kraj postavil silnice v průmyslové zóně v Kvasinách na Rychnovsku. Kraj měl už jednou povinnost předložit doklady státu ke kontrole, výzvu ale ignoroval. Za využití celkem miliardy a tří set milionů na rozvoj obcí u automobilky Škoda byl před pěti lety zodpovědný vicehejtman Helmut Dohnálek. Ten tvrdí, že problém vznikl nedorozuměním, když pracovník, který měl věc na starosti, odcházel na jiné pracoviště. „Naše chyba byla, že jsme včas nereagovali, teď to napravíme,“ dodal Dohnálek. Bývalý úředník, na kterého vicehejtman ukázal jako na viníka, se stal krajským manažerem ředitelství silnic. Odpovědnost odmítl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ministerstvu financí si na způsob využití dotace stěžoval zastupitel Vladimír Dryml, kterého tehdy kolegové z koalice odvolali z postu vicehejtmana. „Kraj porušil rozpočtová pravidla spojená s dotací, poukazoval jsem na to v roce 2009,“ tvrdí Dryml. Daňová správa se odmítla k případu vyjádřit, podle své mluvčí Jaroslavy Musilové je vázána mlčenlivostí.

Kraj má nyní na nápravu čas do konce srpna. Podle vicehejtmana Dohnálka potřebné doklady předloží a sankce odvrátí.