Pražští bezdomovci budou evidováni a v táboře

Praha – Akční plán bezdomovectví má podporu pražské městské rady. Ve městě tak vznikne stanový tábor, který lidem bez domova nabídne zázemí, první dva roky bude stát pravděpodobně v Průmyslové ulici. Provoz tábora bude stát ročně pět až šest milionů korun. Projekt už delší dobu kritizují především organizace, které se o bezdomovce starají a poskytují jim nocleh či stravu. Akční plán také počítá se zavedením jednotné evidence bezdomovců.

Návrh, se kterým na jaře přišel radní Jiří Janeček, se zaměřuje především na lidi, kteří nechtějí spolupracovat na svém návratu do normálního života a o které se v současné době nikdo nepostará. „Když je odmítnut neziskovkami a našimi příspěvkovými organizacemi pro podnapilost a totální nepřizpůsobivost, může odjet na toto místo,“ přiblížil Janeček.

Pobyt na vymezených pozemcích sice nebude povinný, bezdomovce by ale k jejich obývání měli dotlačit sociální pracovníci. „Intenzita kontrol se bude zvyšovat, až poznají, že tam budou mít největší klid,“ popsal radní strategii. Zprvu za bezdomovci budou chodit sociální pracovníci, později i policisté. Podobné tábory nejsou podle Janečka v Evropě běžné, k vidění jsou například ve Spojených státech.

Pro 250 až 300 lidí

Součástí tábora, který by pro magistrát mohla provozovat nezisková organizace, bude vedle noclehárny a umývárny lékařská ordinace a také sociální a právní poradna. Bezdomovci budou přespávat ve stanech a také unimobuňkách. Akční plán počítá s tím, že tábor poskytne útočiště pro 250 až 300 bezdomovců a vznikne do půl roku.

Janeček by chtěl tábor nechat postavit v Průmyslové ulici v Malešicích u spalovny, zatím ale o umístění tábora není rozhodnuto. Může být také například u skládky v Ďáblicích. Možná přijdou na řadu všechna místa, po dvou až třech letech od otevření se má bezdomovecké centrum přestěhovat.

Kritika zní vůči prostředí i místu

Plán bezdomovectví sklidil kritiku od části neziskových organizací, které bezdomovcům pomáhají. Jejich zástupci již od chvíle, kdy Janeček s návrhem přišel, přirovnávají podmínky v plánovaném areálu s koncentračním táborem, bude prý také bezdomovcům komplikovat snahy o návrat do většinové společnosti. Janeček ovšem oponuje tím, že bezdomovci, které chce město v táboře soustředit, o zapojení do společnosti beztak nestojí. „Budou se tam vyskytovat zatvrzelí bezdomovci, kteří nechtějí vůbec nic – jenom žít své bezdomovectví,“ řekl radní.

Charitativním organizacím se příliš nelíbí ani umístění tábora na periferii. „Myslíme si, že se nebudou  pohybovat na periferii. Potřebují najít obživu a tu najdou v centru. Zároveň tam najdou i anonymitu,“ řekla ředitelka pražské pobočky centra Naděje Petra Lakatošová. Problémem by mohla být také doprava lidí bez domova do tábora. „Kdyby se bezdomovci dopravovali do tohoto uzavřeného prostoru, byly by tu velké problémy,“ podotkl Pavel Šimek, zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha. Podle Janečka pomohou se svozem bezdomovců speciální vozidla, která město už má, i další, která koupí.

Výběr místa pro tábor kritizuje i předseda občanského sdružení Naděje Ilja Hradecký: „Rozhodně nezůstanou v nějakém táboře za městem. Budou chodit do města – potřebují přežít.“ To potvrdili v rozhovorech pro Českou televizi i samotní bezdomovci. "Bylo by to pořád stejné. Tam bychom se vyspali a pak bychom se sešli zde (v centru Prahy). Somrovali bychom tady peníze a jídlo," řekl jeden z bezdomovců. V centru města mají bezdomovci podle Hradeckého mnohem větší šanci na přežití – mohou tam vyžebrat peníze, někteří chodí do práce.

Vznikne jednotná evidence

Materiál, kterým se dnes zabývala městská rada, počítá také se zřízením „jednotné evidence sociálně slabých osob“. V ní by se měly shromažďovat údaje o bezdomovcích z jednotlivých organizací, které jim pomáhají. Magistrát tak chce zamezit zneužívání služeb, ke kterému prý v současné době dochází. Akční plán počítá také s vybudováním tzv. job-center, kde se bezdomovci naučí pracovat s počítačem a internetem – a najít si práci.

Kolik žije v Praze bezdomovců, není známo. Není totiž přesně stanoven pojem bezdomovce. Zatímco v roce 2004 průzkum zjistil téměř 3 100 lidí bez domova, jiný v roce 2007 stanovil jejich počet asi na 1 800. Podle Janečka v současné době v hlavním městě žije asi 3 500 lidí bez přístřeší.

Přílohu k Janečkovu plánu vypracovala ABL

Na bezproblémový chod tábora by mohla podle Janečka v krajním případě dohlížet bezpečnostní agentura, kterou město zvolí na základě výběrového řízení. Přílohu k Janečkovu akčnímu plánu problematiky bezdomovectví vypracovala bezpečnostní firma ABL, která je spojena se současným ministrem dopravy Vít Bárta.