V Boleveckém rybníku se po chemickém čištění objevili raci i škeble

Plzeň - Biologové dnes celý den chemicky ošetřovali vodu ve Velkém Boleveckém rybníce v Plzni. Akce je součástí série opatření, která mají zlepšit kvalitu vody největší rekreační plochy v Plzni. Netradiční experiment změny ekosystému v rybníce probíhá už pátým rokem a výsledky předčily očekávání.

Biologové dnes do rybníka nasypali 25 tun chemikálie, tzv. hlinitého koagulantu. Ten se ve vodě vysráží a váže na sebe fosfor, který potřebují k růstu sinice. Loni se do rybníka dalo 50 tun, o rok dřív dokonce sto tun. Pro rekreanty není aplikace chemikálie nijak nebezpečná – stejná látka se používá například i pro úpravu pitné vody. Letošní dávka je už jen pojistka - koloběh fosforu podporujícího růst sinic je pod kontrolou, rybník se víceméně už postará o sebe sám.

Tzv. biomanipulace zde probíhá už pátým rokem. Hydrobiologové tu úplně mění ekosystém. Býložravé ryby nahradili dravci a vodní rostliny. Kvalita vody se výrazně zlepšila. Výsledky dělají radost hydrobiologům i rekreantům a všechno nasvědčuje tomu, že změna rybničního ekosystému prospěla i přírodě – rybník osidluje rak říční a postupně se vyvíjí i populace škeblí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)