Areál pohraniční roty Hájnice na Třeboňsku čeká demolice

Třeboňsko – Ochránci přírody strhnou další bývalou pohraniční rotu. Tentokrát čeká na demolici areál Hájnice na Třeboňsku. Objekty získali od státu zdarma správci chráněné oblasti Třeboňsko a ti je v ptačí rezervaci nechtějí. Podobně postupovali pracovníci šumavského parku, kteří zlikvidovali areál Javoří pila.

Areál bývalé 13. pohraniční roty je uzavřený a zpustlý, budovy zůstávají ve stavu, ve kterém je vojáci opustili. U plotu stále stojí kotce pro psy, garáže pro tzv. poplachové hlídky jsou prázdné. Starosta Chlumu u Třeboně Jiří Hájek říká, že pro městys nemá areál žádné využití.

Komplex uprostřed lesů patřil státu, zájem o něj měl místní podnikatel, ten však neuspěl. Získali ho správci třeboňské chráněné oblasti. „Komplex byl určitě prodejný, ale prioritně se nabízí a předává organizačním složkám státu,“ nechal se slyšet ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Zdeněk Prokopec.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Noví vlastníci mají jediný cíl. Rotu v blízkosti ptačí rezervace v průběhu příštího roku zboří, suť odvezou na skládku, terén srovnají. Demolice si vyžádá asi šest milionů korun, peníze chtějí ekologové získat z evropských fondů.

Například budovy bývalé roty Javoří pila na Šumavě buldozery zničily, do chráněného území nepatřily. Teď místo nich roste tráva, z příjezdové silnice je cyklostezka.