Tajný recept Becherovky se stěhoval pod policejní ochranou

Karlovy Vary – Po půl století opustila utajovaná receptura karlovarské Becherovky trezor a místnost, ve které byla ochraňována. Společnost Karlovarská Becherovka se stěhovala do nového závodu, tečkou stěhování bylo převezení receptu. Transport připomínal návštěvu amerického prezidenta – policisté a dobře vycvičení bodyguardi dobrovázeli limuzínu s neprůstřelnými skly. V ní cestoval malý kousek papíru.

Recept na Becherovku je velké tajemství, které zná málokdo. Na lístek ho sepsal anglický lékař Kristian Frobrig, poté ho upravil Josef Becher. Od roku 1807 se likér míchá stejným způsobem. „Aby Becherovka byla pořád stejná, aby to byla Becherovka, která to byla v roce 1807, vyžaduje velké úsilí,“ podotkl ředitel společnosti Karlovarská Becherovka Vladimír Darebník.

Tajný recept, který posledních 50 let neviděl nikdo jiný než provozní ředitel a vedoucí výroby, byl dosud uschován v trezoru ve speciální místnosti, kde se směs pro výrobu nápoje připravovala.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Pravidla jsou stále stejně přísná, recept na Becherovku nikdo ze znalých neprozradí. „Každý asi pozná, že tam je skořice a fajnšmekři možná poznají, že tam je hřebíček. Víc vám neprozradím,“ pomlčel i současný vedoucí výroby Bohuslav Pich.

Převezení Frobrigova a Becherova receptu bylo tečkou za stěhováním podniku. S příjezdem do nového závodu se ale nic nezměnilo – i ve velké továrně je receptura velkým tajemstvím.