Zlaté Hory hostí mistrovství světa v rýžování zlata

Zlaté Hory (Jesenicko) – Ve Zlatých Horách probíhá mistrovství světa v rýžování zlata. Soutěž potrvá na tradičním zlatonosném místě nedaleko česko-polských hranic do neděle, přihlásilo se do ní na 700 zlatokopů. Bohatý program čeká i na návštěvníky, kteří si mohou zkusit rýžovat zlatinky, absolvovat exkurze po nalezištích zlata v regionu nebo si prohlédnout výstavu o historii rýžování zlata.

Soutěž v rychlosti rýžování probíhá ve Zlatých Horách již šestnáct let, letos poprvé je současně světovým šampionátem v této disciplíně. Dorazili proto i zlatokopové ze zahraničí, především ze Spojených států, Kanady nebo Jihoafrické republiky. Podobně jako při předchozích soutěžích ve zlatohorském hornickém skanzenu získá i letošní šampion Zlatou pánev starosty Zlatých Hor.

„Pravidla jsou jednoduchá – nejenom pro zlatokopy, ale i pro všechny ostatní účastníky, kteří přijedou do našeho areálu. Každý dostane kýbl s pískem, ve kterém je určitý počet zlatěnek. Kýbl musí zlatokop do patnácti minut vyrýžovat. Po skončení soutěže zvedne ruku s ampulkou a tím jeho účast končí,“ popsala pravidla soutěže pořadatelka Gabriela Kotasová.

Vstup Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Město Zlaté Hory se na soutěž připravovalo čtyři roky. Náklady dosáhly zhruba 1,6 milionu korun. „Vybudovali jsme závodiště, zázemí pro diváky, museli jsme objednat sociální zázemí pro zhruba 700 lidí, posílit elektrické zdroje,“ uvedl starosta Milan Rác. Akci vedení chápe jako možnost propagovat region. „Slibujeme si od akce nejen obsazenost hotelů a restaurací v tomto termínu, ale i následně,“ doplnil starosta.

Rýžování zlata na Zlatohorsku je doloženo prvními písemnými zprávami už ve 13. století, počátek těžby odhadují odborníci na přelom 10. a 11. století. Novodobá těžba zlata byla ukončena v roce 1994.