Český rekord v navlékání knoflíků

Pardubice - Na Novém zámku u Lanškrouna padl nový český rekord. Dětem a dospělým se podařilo vytvořit nejdelší návlek plný knoflíků. Na charitativní akci s názvem Knoflíkiáda se zároveň dražily věci známých osobností. Výtěžek si mezi sebe rozdělily speciální školy, které je využijí pro nákup potřebného vybavení.

Pětadvacet tisíc šest set knoflíků nejrůznějších barev a velikostí na návleku dlouhém bezmála sedm set metrů. Takový je nový rekord, o který se pokoušely školy i rodiny s dětmi. „Výzva směřovala ke všem dětem do osmnácti let, ale také pomáhali babičky a dědečkové, všechny to moc bavilo,“ říká kastelánka Nového zámku v Rudolticích u Lanškrouna Krasava Šerkopová. „Návlek byl dlouhý šest set devadesát metrů a počet knoflíků je dvacet pět tisíc šest set padesát čtyři kusy. Rekord byl první tohoto typu, takže je i ustavující pro budoucí pokusy,“ informuje Michaela Vratišovská z pelhřimovské Agentury Dobrý den.    

První místo v navlékání knoflíků si vybojovala jazyková škola z Ústí nad Orlicí. Jak žáci přiznávají, nebylo to vůbec lehké. „Knoflíky byly různě velké. Nebylo to tak snadné, ale bavilo mě to,“ svěřuje se žákyně Hana Dostálová. „No, moc mi to nešlo, tak jsem to potom vzdala,“ dodává její kamarádka Barbora Vojtíšková. „Ty knoflíky byly různé velikosti, ale tohle byl náš největší úlovek, největší knoflík,“ ukazuje majitelka jazykové školy Blanka Holmesová.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Cílem charitativní akce bylo sehnat peníze na ozdravný pobyt žáků z Lanškrouna a zároveň na nákup keramické pece, kterou děti z Orlickoústecka potřebují k rozvoji jemné motoriky. „Při této akci je hlavně důležitá aukce předmětů od různých známých osobností. Přispěl například Václav Vydra, František Nedvěd, bratři Ebenové a spousta dalších,“ připomíná Krasava Šerkopová. 

Zábavná a charitativní akce nebyla poslední. Další metou podle organizátorů může být pokus o světový rekord.