Areál sklárny Egermann patří do konkurzní podstaty, rozhodl soud

Nový Bor (Českolipsko) – Areál sklárny Egermann v Novém Boru na Českolipsku je na prodej. Rozhodl tak soud po čtrnáctiletém konkurzu na bývalého majitele, firmu Egermann Exbor. Verdikt se ale nelíbí Robertu Uksovi, majiteli firmy Egermann s. r. o., která nyní v areálu vyrábí. Tvrdí, že objekty koupil, do konkurzní podstaty tedy nepatří. Spor s obavami sleduje 300 Uksových zaměstnanců. Bojí se, že v případě prodeje areálu přijdou o práci.

Robert Uksa tvrdí, že areál Egermannu řádně koupil a zaplatil za něj. „Nemovitosti jsou moje i podle zápisu v katastru nemovitostí – každý by se tam mohl podívat,“ řekl.

Soud ale rozhodl jinak. „Samozřejmě mu za pravdu nedal,“ podotkl správce konkurzní podstaty firmy Egermann Exbor Petra Wildta. Majitel sklárny se proti rozsudku odvolal a podal návrh na zrušení konkurzu na firmu Egermann Exbor.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Spor teď straší novoborskou radnici a obyvatele. Nový Bor totiž patří mezi města s nejvyšší nezaměstnaností, pohybuje se kolem šestnácti procent. Propuštění 300 lidí by situaci ještě zhoršilo. „V této době si nemůžeme dovolit žádné navyšování nezaměstnanosti,“ uvedl starosta Jindřich Mareš.

Majitel sklárny zatím tvrdí, že pokud by s odvoláním neuspěl a podnik by se z areálu skutečně musel vystěhovat, pokusil by se najít náhradní objekt.