V Lednici vznikne Centrum zahradnického výzkumu

Brno – Dlouhých dvacet let usilovala Mendlova univerzita o rekonstrukci historické budovy v areálu Zahradnické fakulty v Lednici. Nyní se konečně dočkala slíbených peněz z operačních fondů Evropské unie a přestavba tak může konečně začít.  Fakulta tam chce vybudovat Centrum zahradnického výzkumu.

Mendlova univerzita má důvod k oslavě. V operačním programu EU uspěla se svým projektem zřídit v Lednici Centrum zahradnického výzkumu. Díky tomu zřejmě bude moci brzy začít s rekonstrukcí historické budovy v areálu Zahradnické fakulty, která je v havarijním stavu. „Nejhorší je ta spodní vlhkost, kdy nám opadává fasáda, omítky a střechou zatéká. Interiéry jsou značně vybydlené a opuštěné. A tím, že se škola ani nevyužívá, tak se tam netopí a dochází ještě k horšímu chátrání a zhoršování stavu budovy,“ říká tajemnice Zahradnické fakulty Věra Novotná.

Rekonstrukce také spolkne největší část peněz získaných na projekt. Z celkové částky tři sta dvacet milionů na ni padnou skoro dvě třetiny. Univerzita investuje peníze i do špičkového přístrojového vybavení laboratoří, kde budou probíhat jak vědecké výzkumy, tak na objednávku, zejména potravinářského průmyslu. „Naši výzkumní pracovníci jsou schopní díky instrumentálnímu vybavení analyzovat procesy, které se odehrávají v sudu vína nebo v tanku. Dokáží včasným zásahem zabránit degradaci nebo nesprávnému zkvašení toho materiálu,“ vysvětluje děkan Zahradnické fakulty Petr Kučera.

Reportáž Aleny Šedivé (zdroj: ČT24)

Zbylé peníze škola využije na tzv. startovací granty pro mladé vědce. Také zřídí nová pracovní místa pro jednotlivé vybrané vědecké úkoly v oblasti zahradnictví. „Pro nás v Lednici je to extrémně důležité, protože v Praze, v Brně nebo v Ostravě mladí lidé zůstávají rádi, ale začít svůj profesní život v Lednici není zas tak úplně jednoduché,“ upozorňuje Petr Kučera.

Pokud vše půjde podle plánu, Centrum zahradnického výzkumu by mělo začít fungovat v roce 2013.