Lidé nesouhlasí se spalovnou v Chotíkově

Plzeň - Atmosféra kolem plánované výstavby spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně se dramatizuje. Řady odpůrců se před podzimními komunálními volbami rozšiřují. Podle investora jde o politický boj, který může zkomplikovat možnost získat na spalovnu evropské dotace. Odpůrci však tvrdí, že je celý projekt předimenzovaný a může ohrozit stav životního prostředí v regionu.

Plzeňský kraj je v třídění komunálního odpadu v Česku na druhém místě a podle krajského radního pro životní prostředí už nedokáže vytřídit o moc více. „Jedním z možných řešení je spalování odpadu,“ tvrdí radní Plzeňského kraje Petr Smutný. „Ten, kdo přijde s takovým projektem mezi prvními, má možnost dosáhnout na evropské peníze,“ upozorňuje generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.  

Kraj má šanci získat na spalovnu až třicet procent nákladů, tedy jednu miliardu korun. Žádost o dotaci musí ale podat do poloviny příštího roku. Posudek vlivu na životní prostředí EIA má být schválený v květnu. „Obec Chotíkov k tomu vytváří podmínky tím, že nebude dělat obstrukce,“ říká starosta obce Vítězslav Blažek. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Jenže ne všichni v Chotíkově se starostou souhlasí. Odpůrci spalovny svůj boj nevzdávají. Plzeňská teplárenská podle nich už teď neplní to, co slíbila. „Slíbili nám spalovnu na šedesát tisíc tun a nyní je EIA podaná na devadesát pět tisíc tun odpadu,“ zdůrazňuje Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov.   

Proti spalovně už tradičně bojuje Strana zelených, přidávají se ale i další politici. O tom, že Plzeňsko potřebuje spalovnu, sice nepochybují, ale tomuto projektu příliš nevěří. „Máme strach, aby tento projekt nebyl předimenzován,“ vysvětluje své obavy lídr kandidátky TOP 09 v Plzni Ondřej Ženíšek. „Je tady zjevná politická snaha maximalizovat projekt spalovny, a tím i zvýšit cenu Plzeňské teplárenské před privatizací,“ dodává vedoucí krajské expertní skupiny TOP 09 Tomáš Jílek. „Tohle je projekt, který s politikou nemá nic společného. Odpady se budou produkovat, ať bude politická reprezentace jakákoli,“ oponuje Tomáš Drápela.  

Kvůli lepšímu informování veřejnosti zavedl investor i webové stránky, kde zveřejňuje všechny relevantní informace, které se k projektu spalovny vztahují.