Jsou platná dotační pravidla pro obce likvidační?

Ústecko – V Ústeckém kraji skončil stav nebezpečí vyhlášený kvůli záplavám. To, že platil pouze pro obce na Děčínsku, některým ostatním starostům vadí. Dostanou totiž podstatně menší příspěvek na likvidaci povodňových škod. Například v Povrlech a v Hřensku byly postaveny nové mosty. Zatímco v Hřensku pomáhala armáda, v Povrlech se museli spolehnout jen na dobrovolné hasiče.

„Kraj to zdůvodnil tím, že nebyly ohroženy životy lidí,“ uvedl starosta obce Povrly Jiří Schick. Starosta souhlasí s tím, že na Děčínsku byla situace vážnější a pomoc potřebovalo víc. Vadí mu ale, že na vyhlášení stavu nebezpečí je vázán příděl peněz, které obce poničené velkou vodou od státu dostanou. Podle náměstka primátora Ústí nad Labem Jana Řeřichy (ODS) to není spravedlivé, protože vyhlášení stavu nebezpečí stojí vždy na názoru kraje.

Mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková informovala, že o vyhlášení stavu nebezpečí jasně hovoří krizový zákon. Obcím, kde byl stav nebezpečí vyhlášen, zaplatí stát až devadesát procent povodňových škod. Ostatní mohou získat maximálně sedmdesát procent. Povodně tak udělají do rozpočtu Povrlů pořádnou díru. Povodňové škody tam odhadují na 13 milionů korun. 4 miliony by tedy měly přidat ze svého.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Politici z Ústecka jsou spíš pro vytvoření povodňového fondu, z něhož by obce dostávaly dotace podle přesných pravidel. Ústecký kraj odmítá názor, že platná dotační pravidla jsou pro obce likvidační. Tam, kde by povinná spoluúčast na placení povodňových škod překročila čtvrtinu obecního rozpočtu, zaplatí všechno stát.