Letošní sezona nepřeje vodákům

Budějovicko – Provozovatelé kempů, tábořišť a půjčoven lodí si stěžují na špatnou vodáckou sezonu, hlavně kvůli špatnému počasí. Řada z nich dokonce mluví jen o polovičních tržbách. Nejhorší situace je prý na horním toku Vltavy, kde provoz lodí kvůli výskytu chráněných rostlin a živočichů reguluje Správa Národního parku Šumava.

S prvním srpnovým týdnem se na vodu vrátila část vodáků. Provozovatelé kempů ale už teď mluví o špatné sezoně. Martina Moravcová z Kempu Rožmberk říká, že lidi ruší rezervace a objednávky lodí. Prakticky o konci vodáctví pak mluví provozovatelé kempů a půjčoven lodí na horní Vltavě.

Provozovatel půjčovny lodí Tibor Boroš sdělil, že situace je rok od roku horší. Důvodem je podle místních hlavně regulace splavnosti. Dle vyhlášky schválené v dubnu je proplouvání části horní Vltavy mezi Soumarským mostem a Pěknou omezeno primárně výškou vody a taky počtem lodí, které se musí před vyplutím registrovat.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„Teplou Vltavu sjelo přes dva tisíce lodí, což je o třetinu méně než vloni,“ nechal se slyšet mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek. Vyhláška platí do konce roku 2012, už teď je v jednání několik nových variant. Zatím ale správa nechce být konkrétní.