Vzniká turistická trasa po zaniklých obcích Slavkovského lesa

Březová - Oživit vzpomínky na zaniklé obce z okolí chce Březová u Sokolova, kde byla těsně po druhé světové válce vysídlena většina místních sudetských Němců. O něco později se z části Slavkovského lesa stal vojenský prostor, a to už museli odejít všichni. Podobně úplně zaniklo dalších čtrnáct vesnic z okolí. Z oblasti se muselo vystěhovat na dvacet tisíc lidí. V dnešní krajině po nich zbyly jenom klenby sklepů, někde kapličky, památníky padlých z 1. světové války anebo takové absurdity, jako je třeba stará třešeň uprostřed smrkového lesa. Že tam kdysi byly vesnice, pozná dnes už jenom opravdu zasvěcený pozorovatel.

Zaniklé vesnice se v dohledné době těžko podaří obnovit, ale podle starosty Březové Miroslava Boudy by se na ně zapomenout nemělo. Jak starosta upřesňuje, vzpomínání může být docela užitečné: „Především poslouží k oživení turistického ruchu a také poznání krásné krajiny se spoustou různých biotopů.“

Březovská radnice představila projekt na zřízení turistické trasy po zaniklých vesnicích a městech Slavkovského lesa. Za milion osm set tisíc korun z evropské dotace chce pořídit mapy, značení cest, značení bývalých obcí a popisné tabule. Některé zbytky obydlí a dalších staveb tu chtějí opravit anebo zakonzervovat.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)