Tisíce německých vojáků je uloženo na vojenském hřbitově v Chebu

Cheb - Lidový spolek pro péči o německé válečné hroby dokončil v Chebu pohřebiště pro vojáky padlé v druhé světové válce. Na upravené ploše budou uloženy ostatky až 7 700 vojáků. Spolek je nechal exhumovat z neoznačených hrobů v České republice, což se slučuje s mezinárodními úmluvami. Voják má právo na hrob tam, kde padl. V Chebu se ale proti zřízení pohřebiště vojáků někdejší okupační armády zvedla nevole některých lidí.

O zřízení pohřebiště usiloval lidový spolek už v roce 1995. Tehdy to chebské zastupitelstvo odmítlo. Přes odpor a petiční akce některých lidí se radnice s německou stranou v roce 2007 nakonec za finanční kompenzaci přeci jen dohodla. „Částka 24,6 milionu korun se nepoužila na vojenský hřbitov, to německá strana financovala sama. Peníze nám byly věnovány pro některé opravy na civilním hřbitově,“ řekl ČT chebský místostarosta Michal Pospíšil (ODS).

Starosta Chebu Jan Svoboda (ODS):

„Jde o vítězství rozumu nad emocemi, protože 65 let po válce by se měla najít cesta, jak pohřbít padlé a najít usmíření.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Spolek poslal loni v létě na úpravu pohřebiště skupinu mladých lidí z Německa. Po práci byli také v Lidicích a v Terezíně. „Cestou sem jsme navštívili Terezín a Lidice, kde jsme dětem vysvětlovali, k čemu tam došlo,“ popsal Holger Klawitter z Lidového spolku pro péči o válečné hroby. Aktivity s protiválečným programem pořádá spolek i v dalších zemích. Jeho mluvčí Fritz Kirchmeier říká, že organizace se stará celkem o 827 hřbitovů v 45 zemích. „Jsou na nich pochovány dva miliony tři sta tisíc lidí,“ dodává Kirchmeier. 11. září se na chebském válečném hřbitově uskuteční pietní akt, na který chce spolek z Německa přivézt až dvě tisícovky lidí.