Schieleho domku v Krumlově už zkáza nehrozí

Český Krumlov - V Českém Krumlově začali se záchranou domku, ve kterém žil a tvořil světoznámý malíř Egon Schiele. Opuštěný dvoupatrový objekt postupně chátral a rozpadal se, na jeho havarijní stav upozornila Česká televize v seriálu zaměřeném na ohrožené památky. Zahradní stavbu nakonec koupil místní rozvojový fond a pustil se do jeho renovace. Práce potrvají zhruba 9 měsíců, opravený Schieleho domek chtějí jeho majitelé zpřístupnit na jaře příštího roku.

Před pěti lety tu byla rozbitá okna, starou střechou se dovnitř valila voda, omítky se drolily a kameny vypadávaly ze zdí na zem. Nejednou do Schieleho domku pronikli i vandalové a zanechali tu svůj rukopis. Dnes na střeše pracují pokrývači, dělníci instalují v interiérech nové rozvody, obvodové zdi ve svahu stojícího domu chrání izolace. Dům koupili zástupci rozvojového fondu za necelé čtyři miliony, stejnou částku si vyžádá i jeho oprava, na níž přispívají i správci evropských fondů. „Cílem je využívat objekt i jako zážitkový ateliér,“ předesílá ředitel rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Egon Schiele se do domku nastěhoval spolu s životní družkou Wally Neuzilovou v květnu 1911. Tvořil tady 3 měsíce. Podle historiků se ale místním nelíbil Schieleho volný způsob života, měli výhrady také k jeho kresbám aktů dospívajících dívek. Autor proto město opustil. „Fakt je, že se do Krumlova vracel až do své předčasné smrti,“ popisuje malířovo pouto k městu Hana Jirmusová, ředitelka místního Egon Schiele Art Centra. Podle kunsthistoriků právě Krumlov Schieleho výrazně inspiroval. Vznikly tady mnohé z jeho obrazů názorňujících město a krajinu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)