Školka ve Frenštátě prošla modernizací, prý příliš drahou

Frenštát pod Radhoštěm - Frenštát pod Radhoštěm zmodernizoval a rozšířil mateřskou školku. Podle opozice příliš draze. Městu se na opravu podařilo získat peníze z Evropské unie. Některým zastupitelům ale vadí, že příspěvek města bude nakonec asi dvakrát vyšší, než původně předpokládali. Chtějí navíc, aby město nechalo vybrané části školky zkontrolovat. První děti přijdou do nové školky už ve středu.

Rekonstrukce staré budovy, stavba nové části, kompletní vybavení a úprava okolí mateřské školky včetně nových dětských prolézaček pro 190 předškoláků stály skoro 45 milionů korun. Původní kapacita školky se tak zvýšila o třetinu. Město mělo ze své pokladny přispět čtyřmi a půl miliony. Nakonec to ale bude více než osm milionů korun. „Faktem je, že podíl města na tomto projektu, který měl být sedm a půl procenta, byl vyšší,“ potvrdil opoziční zastupitel Frenštátu pod Radhoštěm Karel Míček.

„Určitě mě to mrzí, ale nebudu si sypat popel na hlavu. Je to proto, že ta akce vznikla velmi rychle, v březnu se rozhodlo o zpracování žádosti, musel být projekt a v květnu už byla realizace dalšího roku, takže to jsou chyby, které vznikly rychlostí přípravy,“ hájí se starosta Frenštátu pod Radhoštěm Stanislav Hrabovský.

Regionální rada Moravskoslezského kraje městu neproplatí například rozvody, na které jsou napojeny počítače, kamery nebo telefony. Přišly na tři a půl milionu korun. „Myslím si, že pro účely, jaké má ta síť tady plnit, by stačila síť v podstatně menším rozsahu, to je jedna věc a druhá věc jsou finanční náklady za samotné provedení sítě. Myslím si, že mohly být minimálně o čtvrtinu nižší, než byly,“ tvrdí předseda kontrolního výboru Jan Břuska. Na prověrce této investice se údajně shodli všichni členové kontrolního výboru města.

  • Školka po rekonstrukci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190720.jpg
  • Dětské hřiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190721.jpg