Českolipská nemocnice má multioborovou jednotku intenzivní péče

Česká Lípa - V nemocnici v České Lípě byla dnes otevřena nová multioborová jednotka intenzivní péče (JIP). Pro nemocnici to byla důležitá investice. Pokud by nové oddělení nevybudovala, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by s ní nepodepsala smlouvu na velké ortopedické operace, řekl ředitel Petr Chmátal. Náklady byly zhruba 39 milionů korun.

Moderní multioborový JIP s celkem deseti lůžky se nachází v pátém patře nemocnice, v prostorách bývalého oddělení ORL. Bude sloužit nejen pacientům z chirurgického oddělení, ale také pacientům z ortopedie, urologie a gynekologie.

Zřízení nového oddělení JIP doporučila podle Chmátala všem nemocnicím v zemi Česká společnost pro ortopedii a traumatologii. „Navíc tuto jednotku intenzivní péče od nás nekompromisně vyžadovala Všeobecná zdravotní pojišťovna,“ podotkl ředitel. Nemocnici hrozilo to, že s ní pojišťovna nepodepíše smlouvu na velké ortopedické operace kyčelních a kolenních kloubů, přestože v České Lípě působí kvalitní tým ortopedů pod vedením primáře Petra Gutwalda.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110 000 obyvateli, kde žádná jiná nemocnice není. Disponuje 527 lůžky, zaměstnává 880 zaměstnanců, z toho téměř stovku lékařů. Ročně tamní lékaři hospitalizují na 20 000 pacientů. Další tisíce nemocných projdou ambulancemi.

Rekonstrukce se uskutečnila od konce března do června. Vyžádala si 39 milionů korun, z toho 37 milionů zaplatil Liberecký kraj. Nyní bude následovat rekonstrukce ubytovny pro zaměstnance, výměna oken a rekonstrukce střech, na kterou už nemocnice získala dotaci z Operačního programu Životní prostředí v celkové výši 42,5 milionu korun. Celkové náklady se ale odhadují bezmála na čtyřnásobek. Nemocnice chce požádat o pomoc při financování opět Liberecký kraj, zateplení totiž výrazně sníží náklady na vytápění. Činí zhruba 22 milionů korun ročně, což je osm procent provozních nákladů.

Nemocnice hospodaří s rozpočtem kolem 600 milionů korun, loni vykázala ztrátu zhruba 16 milionů korun. Důvodem byly četné změny v managementu nemocnice a také její dlouholeté podfinancování a z něj vyplývající špatný stav budov. Nemocnice musela odstraňovat četné havárie rozvodů a hradit větší množství oprav přístrojů.