Elitní houslařské škole chybí studenti. Nedostali víza

Cheb – Prvního vyučovacího dne na Houslařské škole v Chebu se zúčastnila pouze polovina studentů přijatých do prvního ročníku. Osm z šestnácti žáků prvního ročníku čtyřletého studia jsou cizinci. Šest z nich nedostalo vízum. Chebská škola navazuje na tradici mistrů houslařů z Lubů. O studium na škole každý rok usilují žáci z celého světa.

Do dílny a učeben nastoupilo zatím osm Čechů a dva Rusové. Dva žáci z Ruské federace na vyjádření českých úřadů ještě čekají doma. Čtyři Ukrajinci už dostali z českého konzulátu zamítavé vyrozumění. Konzulát na dotaz školy uvedl, že víza nedoporučilo ministerstvo vnitra. „Důvody pro neudělení víz se z bezpečnostního hlediska nesdělují a nesdělují se ani žadateli,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. „Pocházejí z bezúhonných rodin z Ukrajiny. Kdyby se tady vyučili, šířili by slávu řemesla po celém světě,“ namítá vedoucí školy Jiří Pátek.

Problémy s udělováním víz studentům by mohly podle ředitele Integrované střední školy v Chebu, pod kterou Houslařská škola patří, pokračovat. „Máme rozjednané studenty z arabských zemí, konkrétně z Kuvajtu a Egypta. Mám obavu, že to může dopadnout podobně,“ říká ředitel školy Miroslav Liška.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

České úřady poukazují na legislativní normu, podle které může být rizikem i podezření, že chce žadatel o vízum zůstat v Česku natrvalo. Spojování této normy se uchazeči o studium na houslařské škole odmítá senátor Jan Horník: „Je to v rozporu s demografickou politikou státu. Měli bychom o takovéto lidi ze světa stát a mám dojem, že bychom neměli mít problém, ani kdyby se rozhodli u nás zůstat natrvalo.“

Dostat se na elitní školu je pro studenty z Ukrajiny problém. Neplatí sice školné, ale k žádosti o vízum musí doložit, že mají na zvláštním bankovním kontě minimálně 80 tisíc korun.

  • Houslařská škola v Chebu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1915/191421.jpg
  • Houslařská škola v Chebu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1915/191424.jpg