Hradec Králové hostí leteckou elitu

Hradec Králové – Na městské letiště v Hradci Králové po celý den přilétali účastníci víkendového leteckého festivalu CIAF. Na zemi i ve vzduchu se v sobotu a v neděli představí téměř stovka letounů ze 14 zemí a Severoatlantické aliance. Program CIAF 2010 Hradec Králové bude pestrý, své umění tisícům fanouškům a příznivcům letectví předvedou vojenští piloti mnoha zemí světa včetně České republiky, zúčastní se i akrobatická skupina z Francie. Podle organizátorů je hradecké letiště k pořádání leteckých show jedním z nejvhodnějších  míst v republice. Letové ukázky  nekomplikuje letový provoz a vhodná je i poloha dráhy.

Téměř tři tisíce vystoupení po celém světě má za sebou sedmička podzvukových letounů československé výroby L-39 Albatros s francouzskými piloty z Dijonu Breitling Jet Team. Sestava na hradecké přehlídce připomene, jak úspěšný to byl letoun konstruktéra Jana Vlčka z Aera Vodochody. „Albatros je nádherný letoun. Je finančně dostupný a náklady na provoz nejsou vysoké,“ uvedl zakladatel a vedoucí skupiny Jaques Bothelin.

Konstrukce Albatrosu je z roku 1968, letoun operuje nejvyšší rychlostí 750 kilometrů v hodině ve výšce až 11 kilometrů. Francouzi si letadla koupili soukromě, i když je Aero už 13 let nevyrábí. Breitling Jet Team je jedinou civilní skupinou na proudových strojích na světě. „Oni mají ty mašiny ve velkém pořádku. Myslím, že někteří provozovatelé, kteří operují tyto letouny, by mohli tiše závidět,“ prohlásil pořadatel letecké přehlídky Aleš Cabicar. „Začíná být problém sehnat některé náhradní díly. Protože však Albatrosů létá po světě stále dost, koupit se dají, zejména z bývalých armádních skladů,“ dodal Jaques Bothelin.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Průřez leteckou technikou představí na hradecké přehlídce české vojenské letectvo. „Budou samozřejmě Gripeny, budou letouny L-159 a L-39. diváci uvidí také vrtulníky, které jsou momentálně nasazené v Afghánistánu, a za dopravní letectvo na statických ukázkách budeme mít AN-26 airbus,“ ujistil velitel letectva AČR Jiří Verner.

Ostrý letový program začne v sobotu i v neděli v 11 hodin.