Hasiči se poměřili na Pankráci

Praha – Na pražské Pankráci se už po deváté představili profesionální i dobrovolní hasiči v mezinárodní soutěži Iron Fireman. Absolvovali několik náročných cvičení v plné výzbroji, tedy v takové, v jaké jezdí na ostré zásahy. Na vítěze čeká kromě čestného uznání také finanční odměna dvacet tisíc korun. Nechyběl ani doprovodný program, byla to například ukázka vyprošťování poraněného z havarovaného vozu. Po skončení závodu měli diváci možnost si většinu z disciplín vyzkoušet a také si prohlédnout hasičskou a policejní techniku. Velkou pozornost budil speciální vůz Panther k hašení letadel, který přijel z ruzyňského letiště.

Iron Fireman je nejnáročnější soutěž hasičů, která se v Česku pořádá. Sedm desítek mužů z Česka i zahraničí, byla mezi nimi dokonce i jedna žena, přijelo poměřit své síly celkem v osmi disciplínách. „Disciplíny, které se normálně běhají v celém světě, jsme sdružili v jednu soutěž a udělali z toho nejtěžší závod,“ prohlásil ředitel akce Martin Kavka. Kdo chce vyhrát, nebo alespoň pomýšlet na přední umístění, musí zvládnout rozbalit šedesátimetrovou hadici, dvakrát přenést dva třicetilitrové kanystry, odválet pneumatiku od kamionu, dvakrát přeskočit dvoumetrovou bariéru a přemístit osmdesátikilovou figurínu. To vše musí stihnout bez přestávky v co nejrychlejším čase. „To jsou silové disciplíny, které se odbývají v dolní části. Potom si hasič zapne dýchací přístroj, jako kdyby šel do zásahu k požáru budovy, a vybíhá 26 pater budovy City Empiria na Pankráci,“ dodal Martin Kavka.

A právě zdolat 26 pater druhé nejvyšší budovy v Česku v kyslíkové masce a ve výstroji, která váží 22 kilogramů, bylo pro hasiče nejtěžším testem zdatnosti. Ne všem se podařilo zkoušku dotáhnout do konce. Ti, kterým se nekončící schody podařilo pokořit, jsou sice unavení, ale hrdí. „Počítám, že asi skončím do desátého místa, ale plánoval jsem lepší umístění,“ přiznal Dušan Plodr z HZS Beroun a reprezentant jednotky Hasiči Loštice Pavel Siegel doplnil: „Bylo to vynikající, super. Těžší závod jsem opravdu ještě neběžel.“ Také dobrovolný hasič z Břeclavi-Poštorné Lukáš Černohorský je se svým výkonem spokojený: „Člověk si ale musí rozložit síly, jinak to nezvládne. Na vrchu už jsem si říkal, že polezu po čtyřech!“ Ti nejlepší zvládli závod za neuvěřitelných 8 až 9 minut a už tradičně bodovali nejvíc Češi.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Aby hasič vyčerpávající víceboj vydržel, musí se kromě povinné fyzické přípravy v práci udržovat v kondici i ve svém volném čase.

Na pražské Pankráci se už po deváté představili profesionální i dobrovolní hasiči v mezinárodní soutěži Iron Fireman.
Zdroj: ČT24