Provozovatelé hracích automatů ve Strakonicích učinili vstřícný krok

Strakonice (Jihočeský kraj) – Dary od pěti do pětatřiceti tisíc korun poslali strakonické radnici provozovatelé hracích automatů. Stalo se tak pouze půl roku poté, co město schválilo regulační obecně závaznou vyhlášku, která pro ně určila velmi výhodné podmínky. Nestanoví žádná zvláštní omezení a naopak chrání stávající provozovatele před konkurencí. Na případ upozornila Mladá fronta Dnes. Omezení heren a hracích automatů ve městě opakovaně zaznívá jako jeden z předních požadavků obyvatel města.

Původně chtěli výrazně omezit hazard, nakonec ale strakoničtí zastupitelé majitelům hracích automatů spíš pomohli. O několik měsíců později od nich město dostalo desítky tisíc korun. „Nebylo to jakoby něco za něco, ale v podstatě jsme chtěli, aby to byl vstřícný krok,“ prohlásil zástupce provozovatele hracích automatů. Do boje s hracími automaty se strakonická radnice pustila už v roce 2007, fungovat měly třeba jen pět hodin denně. Zastupitelé ale připravovanou vyhlášku, podle starosty, obrátili naruby. „Byla schválena vyhláška, která zakotvila stávající stav,“ vysvětlil starosta Strakonic Pavel Vondrys (nez.) a předseda Místního sdružení ODS Strakonice Petr Kozjura doplnil: „Zůstaly by jen hrací videoterminály a to by městu nepřineslo už vůbec nic.“

Výsledekem je stav, při kterém může nyní ve městě dále fungovat 33 heren, žádná další však přibýt nesmí. Pro vyhlášku, která podle starosty, přinejmenším vyhovuje současným majitelům hracích automatů ve Strakonicích, hlasovali zastupitelé hned z několika stran. Dar od provozovatelů hracích automatů, ale vedení města i přes deklarovaný nesouhlas s vyhláškou bez problémů přijalo. „Nebyl důvod tento dar neschválit, protože na stávající stav už nemohl mít žádny vliv,“ dodal starosta Vondrys.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Spor o hrací automaty byl podle vedení města i impulsem k rozštěpení místní ODS, která radnici do té doby ovládala. Aféra může podle místních politiků souviset s blížícími se komunálními volbami.

Výherní automat
Zdroj: ČT24