Obce v Libereckém kraji čekají na opěrné zdi

Chrastava/Raspenava (Liberecký kraj) – Je měsíc od srpnových povodní a Povodí Labe ještě nezačalo opravovat opěrné zdi v korytech, zlobí se starostové obcí v Libereckém kraji. Bez nových opěrných zdí u řek zde nemůžou začít stavět nové silnice a mosty. Voda a sesuvy půdy poničily v minulém měsíci i řadu silnic, jen na Liberecku silničáři evidují čtyřicet čtyři poškozených komunikací, řada z nich byla naprosto neprůjezdná nebo dlouhodobě uzavřená, na řadě míst se vozovky propadly.

Starostové obcí, které poničila blesková povodeň, se zlobí, že Povodí Labe brzdí opravy. Například v Chrastavě se na čtyřech místech nemůže začít stavět nová komunikace, dokud Povodí neopraví opěrnou zeď koryta. Vodohospodáři přitom s opravami ještě ani nezačali. „My takovou opravu silnice ani vyprojektovat nemůžeme a pak následně požádat ministerstvo pro vnitřní rozvoj o státní dotaci, protože bez té opěrné zdi se nehneme,“ prohlásil starosta Chrastavy Michael Canov (nez.). Chybějící silnice přitom komplikuje výjezdy policie, která má služebnu přímo u řeky. „Policie to musí celé objíždět, aby se sem dostala, když se tu něco stane. Jeden problém navazuje na druhý,“ dodal Michael Canov.

Podobně jsou na tom v Raspenavě. Čekají, až vodohospodáři opraví koryto, aby mohli postavit nové lávky a mosty. Že se to stihne do zimy, už ale nikdo nevěří. „e to problém celého území města, protože silnice je nad řekou a všude jsou porušené ty zdi, které silnici nesou,“uvedl starosta Raspenavy Pavel Lžičař (nez.). Povodí Labe se brání: nejprve musíme koryta vyčistit a až pak začneme s opravami. Blesková povodeň napáchala na korytech škody za 1,7 miliardy Kč. „rčit prioritu není jednoduché a jsme rádi, že to budou dělat nezávislé odborné projektové organizace, které posoudí, co má přednost a co ne,“ vysvětlil ředitel společnosti Povodí Labe Jablonec nad Nisou Jaroslav Jaroušek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

V kraji mezi tím pokračuje sčítání škod, ty už přesáhly 6,5 miliardy korun. Zbývá sečíst škody v posledních deseti městech, mezi nimi je například Hrádek nad Nisou nebo Chrastava, které patří mezi nejpostiženější.

Je měsíc od povodní a Povodí Labe ještě nezačalo opravovat opěrné zdi v korytech.
Zdroj: ČT24