Karlovarské Císařské lázně se možná dočkají rekonstrukce

Karlovy Vary - Karlovarské Císařské lázně neměly nikdy o nóbl klientelu nouzi, nicméně slavné časy jsou pryč. Lázně přestaly fungovat už v devadesátých letech a výstavní budova s množstvím průmyslových a technických inovací se nezadržitelně proměňuje v ruinu, ačkoliv se jedná o národní památku. Dnes už by si do lázní možná ani James Bond nešel zahrát ruletu. Městu ani kraji se několik let nedařilo získat peníze na rekonstrukci karlovarské chlouby, kde měl svou vlastní koupelnu i sám císař Franz Josef. Dotane-li město alespoň poloviční dotaci na rekonstrukci, mohlo by se s opravami začít již letos na podzim.

Budovu lázní navrhli v roce 1895 dva slavní vídeňští architekti Hermann Helmer a Ferdinand Fellner. Pro Karlovy Vary připravili mimojiné i plány Grandhotelu Pupp a divadla. Jejich návrhy byly ceněné nejen pro vnější krásu, ale především i pro dokonalé uspořádání vnitřního provozu.

Stanislav Burachovič, historik:

„Císařské lázně představují zářný příklad dokonalé lázeňské architektury ze sklonku 19. století. Tato stavba je geniálním spojením účelovosti a estetiky.“

Císařské lázně, jinak také Lázně 1, byly až do roku 1989 majetkem Československých státních lázní. Po listopadu 1989 prošly privatizací a připadly městu Karlovy Vary jako jejich historický majetek. Město Karlovy Vary lázně různě pronajímalo, ale nenašel se žádný zájemce, který by provedl celkovou rekonstrukci.

V současné době je tato karlovarská památka v havarijním stavu. Z původní podoby budovy se dochovala pouze koupelna pro císaře a rehabilitační sál. V lázeňských koupelnách jsou už ale viditelné jen pouhé zbytky původních obkladů, chybějící armatury nebo díry v zemi po původních měděných vanách. Van se dochovalo pouhých deset, ostatní zmizely neznámo kam.

Díra v zemi po lázeňské vaně v Císařských lázních
Zdroj: ČT24

O něco lépe vypadá rehabilitační Zanderův sál, který je dodnes otevřený pro turistické prohlídky. Zanderův sál sloužil v dávné historii jako „fitcentrum“, kde bylo umístěno 56 velmi důmyslných cvičebních aparátů. Lidé si zde procvičili doslova každý sval i šlachu na svém těle. Na začátku šedesátých let dvacáteho století ale i stroje ze Zanderova sálu zmizely.

Za to, že alespoň některé části vypadají dobře, mohou Císařské lázně děkovat filmařům, kteří při natáčení reklam a filmů občas v lázních něco opraví nebo natřou.

Reklama na Matonni
Zdroj: ČT24
Film Casino Royale natáčený v Císařských lázních v Karlových Varech
Zdroj: ČT24

Rekonstrukce téměř za miliardu korun

Podle radní Karlovarského kraje Evy Valjentové (KSČM) se celkové odhady na rekonstrukci pohybují mezi částkou 800 až 900 milionů korun. Polovina této částky, která je potřeba na rekonstrukci Císařských lázní, by mohla být městu přidělena formou dotací. Zbytek částky by již pro město Karlovy Vary společně s Krajským úřadem bylo možné dodat z vlastních rozpočtů.

Rekonstrukce Císařských lázní by tak prý mohla začít už letos na podzim, nejpozději z jara příštího roku. V budoucnu by tu mohlo stát lázeňské muzeum, kulturní sál nebo zázemí pro komorní orchestr.

Císařské lázně v Karlových Varech (zdroj: ČT24)