V Českých Budějovicích mohou slavit pouze vyvolení

České Budějovice (Jihočeský kraj) – Sedmisté čtyřicáté páté výročí založení Českých Budějovic slavili jenom vyvolení, tvrdí opozice na městské radnici. Vedení magistrátu šetří a veřejné oslavy na poslední chvíli zrušilo. Avšak na slavnost, kterou byl v minulých dnech zahájen pravidelný provoz nové Lannovy loděnice, a konala se pouze pro zvané, ale peníze dalo. Město nechal založit český král Přemysl Otakar II. v roce 1265, mělo představovat doposud chybějící základnu královské moci v jižních Čechách.

Méně peněz z daní, neúspěch při prodeji jednoho z kulturních domů, nutnost podílet se na dotovaných stavbách a opravách – to vše jsou příčiny neuspokojivého stavu městských financí. A prázdná českobudějovická pokladna má první oběť – oslavy výročí založení města. „Nebudou, protože 900 tisíc korun jsou dnes pro město velké peníze,“ potvrdil primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Teoreticky by nešlo o problém, na nutnosti šetřit se shoduje většina zastupitelů. Jenže, město nezrušilo všechny oslavy. „Dalo by se to pochopit, kdyby město před deseti dny nedělalo akci pro pár vyvolených za 200 tisíc,“ prohlásil opoziční zastupitel Miroslav Joch (ČSSD) a bývalý primátor, dnes radní, Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) doplnil: „Je to jenom několik dní, co se v Českých Budějovicích konal slavnostní večírek v souvislosti s otevřením Lannovy loděnice a byl jenom pro úzký okruh pozvaných.“ Primátor Tetter však namítá: „Už na to byla podepsaná smlouva, s tím už se nedalo nic dělat.“

Zástupci další koaličních stran se zrušením podle nich špatně připravených slavností za necelý milión souhlasí. Fakt, že se koncem srpna konala jiná, neveřejná a přesto dotovaná akce, ale považují doslova za nešťastný. „Je jasné, že by se mělo obecně šetřit na všech těchto akcích,“ podotkl radní a náměstek krajského hejtmana Martin Kuba (ODS). Rozhodnutí magistrátu je definitivní, v pátek se na centrálním českobudějovickém náměstí odehrají maximálně předvolební akce politických stran.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Opozice nyní žádá rušení dalších magistrátem dotovaných akcí, mimo jiné adventního kluziště na náměstí. Příspěvek na veřejné bruslení v hale by podle sociálnědemokratických zastupitelů vyšel magistrát daleko levněji.

Sedmisté čtyřicáté páté výročí založení Českých Budějovic slavili jenom vyvolení.
Zdroj: ČT24