Kůrovci na Šumavě se letos nedaří, vytěženo bude méně dřeva

Vimperk - Těžba kůrovcem napadených stromů na Šumavě nebude tak masivní, jak se původně předpokládalo. Správa národního parku letos pravděpodobně vytěží stejné množství dřeva jako loni. V jedné z původních prognóz se mluvilo i o vykácení 1,5 milionu kubíků dřeva, nakonec bude vytěženo kolem 300 tisíc kubíků.

Na začátku roku hovořily prognózy letošních těžeb na území šumavského národního parku o 200 tisících, půl milionu, ale i o 1,5 milionu kubíků dříví. Nikdo z vedení správy národního parku ale neřekl konkrétní číslo, vše totiž záleželo na tom, jaké bude počasí. „Každý rok děláme odhady - pesimistickou, střední a optimistickou variantu. Neradi je zveřejňujeme dopředu,“ vysvětluje ředitel národního parku František Krejčí.

Na jaře zřídilo vedení parku kalamitní štáb, který měl dopady kůrovcové kalamity zmírnit. Nakonec i počasí hrálo lesníkům do karet. Jaro bylo studené a deštivé a pro rojení lýkožrouta smrkového byl příhodný prakticky jen začátek léta. „Letní rojení, které mělo v srpnu proběhnout, bylo časově posunuto, což nám umožnilo vyhledávání kůrovcem napadených stromů a jejich včasné zpracování,“ říká vedoucí provozního oddělení NP Šumava Petr Kahuda.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

V tuto chvíli je tak vytěženo 255 tisíc kubíků kůrovcem napadeného dříví a dalších zhruba 20 tisíc je připraveno ke zpracovaní. „Nejvíc se zpracovává na Prášilsku a na Srnsku. Na územním pracovišti Prášily je v současné době zpracována zhruba třetina z veškerého objemu kůrovcových nahodilých těžeb,“ dodává Kahuda.

V loňském roce bylo na území národního parku vytěženo 300 tisíc kubíků. Letos by to mělo dopadnout podobně. Jaké bude konečné letošní číslo vytěženého kůrovcového dříví, záleží především na tom, jaké bude v září počasí.

Kůrovec na Šumavě
Zdroj: ČT24