Ilja Hartinger bude vystavovat v Ostravě

Ostrava - Ilja Hartinger, akademický malíř a rodák z Karolinky na Vsetínsku, představí svá díla v Ostravě. Věřil ve vítězství Ostravy v soutěži Hlavní město kultury roku 2015 a chtěl tak podpořit její kandidaturu. Uspořádal už desítky samostatných výstav nejen v České republice, ale i v zahraničí - zejména v Německu a Spojených státech. Umělecký svět ho zná především jako krajináře.

Ilja Hartinger - malíř, který se celý svůj život věnuje Valašsku. Zachycuje jeho atmosféru, tradice i dějinné události, ale hlavně barevné proměny krajiny od jara do zimy. „Ta krajina je veliký inspirační zdroj, stačí jen malovat a člověk nemusí nic vymýšlet,“ tvrdí. Před sedmi lety vybudoval umělec v centru města Karolinky vedle svého ateliéru Galerii Art, ve které konfrontuje svá díla s díly známých českých malířů. V galerii má plno, navštěvují ji hlavně studenti škol s uměleckým zaměřením.

„Chtějí vidět, jak jsem začínal, takže jsou tam i kresby počáteční. Všichni si totiž myslí, že současní malíři malovali hned moderně a ono to vyžadovalo kus práce,“ říká Ilja Hartinger. Letos oslavil 75 let, proto upořádal hned dvě výstavy, které připomínají celou jeho životní tvorbu.

„Větší výstava byla na Soláni na zvonici, tam byly ty věci poslední a ta výstava byla vázána přímo k prostředí Soláně. Současně jsem měl výstavu i v Karolince, tam byly spíše takové historické věci,“ upřesňuje Hartinger. A protože se malíř inspiroval také Ostravou a jejím rázem, chystá se uspořádat výstavu obrazů právě v ostravské galerii Patro.

  • Ilja Hartinger při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193415.jpg
  • Díla Ilji Hartingera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193416.jpg