Prohlídka Šošůvské jeskyně vede pod zem a do historie

Šošůvka (Blanensko) – Turisté se v Moravském krasu mohou vydat na nově otevřenou trasu. Vede přes Šošůvské jeskyně – součást většího celku Sloupsko-šošůvských jeskyní – kudy se na své cesty do nitra skal vydávali první objevitelé. Ačkoli první expedice pronikly do jeskyně už v 19. století, turisté je dosud nemohli následovat. Prohlídky Šošůvské jeskyně jsou sedmdesátiminutové, návštěvníci během nich ujdou jeden kilometr a zdolají sto padesát schodů, uvidí nepoškozené krápníkové místnosti nebo průsvitné krápníky.

Při návštěvě čerstvě otevřené Šošůvské jeskyně se turisté seznámí i s osobou jednoho z jejích objevitelů. „Rozhodli jsme se pojmout prohlídkový okruh historicky, bude jím provázet objevitel jeskyní Josef Broušek,“ přiblížila vedoucí jeskyní Miluše Hasoňová. Prohlídky podle ní mají nejenom historický, ale také humorný nádech.

Josef Broušek na konci 19. století Moravský kras zkoumal, navíc dokázal jako jeden z prvních odhadnout turistické možnosti oblasti. Kromě toho našel pro jeskyně praktické využití a chladil v nich pivo. „Návštěvníci uvidí cesty, kudy se pan Broušek prokopával, ukážeme návštěvníkům, kudy vedly původní trasy, kde byly slepé chodby, kde narazil na pevné skály, kudy cesta pokračovala – mnoho příhod a zážitků z objevování,“ popsal scénář prohlídky jeskyně představitel Josefa Brouška Tomáš Matějka.

Na nové trase navštíví turisté hoteliérův jeskynní sklep, síň Kapli, v níž se mohou zaposlouchat do skladby Ave Maria, nebo i sál Průsvitných krápníků, kde je jeskynní výzdoba na dosah. Nikoli překvapivě je začátek nové turistické trasy před hotelem, který postavil v roce 1893 Josef Broušek a vítal v něm první návštěvníky Moravského krasu, dlouho hostil také například zakladatele moravské speleologie a archeologie Karla Absolona.

Reportáž Markéty Bočkové a Adama Faika (zdroj: ČT24)