Brno chce postavit sídlo své filharmonie

Brno - O výstavbě Janáčkova kulturního centra, jako sídla brněnské filharmonie se mluví už osm let. Rada města má výstavbu centra dokonce i v programovém prohlášení. Její volební období ale končí a se stavbou se zatím nezačalo. Radní přesto věří, že projekt, na který chtějí získat finanční dotaci od Evropské unie, bude nakonec realizován.

Projekt za miliardu dvě stě milion korun však hýbal žlučí městským i krajským zastupitelům. Proti výstavbě se postavil například starosta Brna-sever Leo Venclík. „Podle mě by bylo dobré vrátit se k myšlence Janáčkova divadla, z kterého by se udělal i koncertní sál a zároveň by divadlo mohlo sloužit i těm účelům, kterým slouží,“ uvedl před televizními kamerami v únoru loňského roku starosta Venclík.

Nakonec ale potřebu vlastního koncertního sálu pro světoznámou brněnskou filharmonii uznala většina politiků a mezi městem a krajem vzniklo takzvané memorandum. „Já považuji za největší vítězství to, že došlo k politické shodě a my jsme schopni celou věc posouvat dál,“ říká náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Za projektovou dokumentaci už město zaplatilo dvacet milionů korun. Má souhlas památkářů, majitelů okolních budov a komunikací. Územní rozhodnutí ale zatím v ruce nemá. Část pozemků, na kterých má Janáčkovo kulturní centrum stát, totiž patří sousednímu hotelu Internacional. Město je chce odkoupit. Souhlas vedení hotelu ale stále chybí. „Na říjnovém zastupitelstvu by měla být schválena smlouva o smlouvě budoucí, kde bude deklarováno, že my i hotel Internacional chceme vykoupit pozemky za tu a tu cenu,“ naznačuje další kroky Daniel Rychnovský.

I přes všechny problémy by měla stavba podle radnice začít v roce 2012. K tomu však stále chybí hlavně peníze. Jistých je zatím jen tři sta milionů od kraje a města. Zbylých devět set milionů chce radnice získat od státu a Evropské unie.

Projekt sídla brněnské filharmonie
Zdroj: ČT24