V Habartově si připomněli útok ordnerů

Cheb - V západním pohraničí se vzpomínalo na oběti takzvané sudetské krize. 13. září 1938 zaútočily bojůvky sudetských Němců na četnické stanice a další úřady předválečného Československa. Četníci bránili stát proti velké přesile. Jejich tradice udržuje v Habartově u Sokolova občanské sdružení s názvem Klub 1938 – Četnická stanice Habersbirk.

V Habartově, někdejším Habersbirku, se pokusili ordneři obsadit četnickou stanici. Rozhořel se asi dvouhodinový boj, který ukončil až příjezd četnických posil ze Sokolova. Organizátoři incidentu utíkají do německé Říše. Vracejí se až s okupační armádou po odtržení českého pohraničí. „Signálem k těm útokům byl projev Adolfa Hitlera na sjezdu NSDAP v Norimberku 12. září 1938,“ vysvětluje předseda Klubu 1938 – Četnické stanice Habersbirk Jiří Převrátil.

K památníku padlých četníků dnes položili květiny starosta, Sokolové, zástupci policie, Svazu bojovníků za svobodu a Klubu 1938. „Padli tady čtyři četníci a čtyři němečtí ordneři,“ uvádí člen Klubu 1938 – Četnické stanice Habersbirk Josef Macke.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Klub 1938 je v udržování četnické tradice velmi aktivní. Loni otevřel v budově bývalé školy muzeum bezpečnostních sil předválečného Československa. Exponáty muzea jsou ze soukromých sbírek jeho členů, ale i ze sokolovského muzea a z Policejního muzea v Praze. K nejaktivnějším a zakladatelům klubu patří současní policisté. „My jsme velmi rádi, že se tato památka a tradice udržuje. Vážíme si toho, že řada četníků jsou právě naši policisté,“ říká mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Karlovy Vary Andrea Pomichalová.

Větší incidenty s mrtvými na obou stranách byly na Sokolovsku také v Bublavě a v Krajkové. Také tam dnes proběhly pietní akty.