Nákladní automobil srazil v Brně na přechodu dvě malé děti

Brno - Nákladní vůz nedobrzdil před přechodem pro chodce a srazil dvě ze čtyřiatřiceti dětí z mateřské školy v Brně-Obřanech. Děti byly na vycházce se svými učitelkami. Dvaačtyřicetiletý řidič nákladního auta České televizi řekl, že se za nehodu omlouvá a cítí vinu, protože se mu nepodařilo dobrzdit. Bilance nehody mohla být ještě tragičtější, kdyby učitelky několik dětí z jízdní dráhy náklaďáku nestrhly. Obě děti byly zraněny. Pětiletý chlapec lehce, stejně stará dívka byla však s vážným poraněním hlavy převzena záchrannou službou do dětské nemocnice na anesteziologicko-resuscitační oddělení.

„Záchranná služba přijala tísňovou výzvu deset minut před desátou. K nehodě došlo na křižovatce ulice Fryčajovy. Byly hlášeny dvě sražené děti. Na místo byly vyslány týmy Rychlé lékařské pomoci a rychlé záchrannné služby. Na místě byly ošetřeny dvě děti - pětiletá holčička, která byla s těžkými zraněními při vědomí transportována na ARO Fakultní dětské nemocnice Brno (FDN), a další dítě, které bylo s lehkými až středně vážnými zraněními transportováno na chirurgickou ambulanci FDN,“ uvedl Radek Turin, mluvčí Záchranné služby v Brně.

Na místě nehody zasahoval před příjezdem záchranné služby také místní lékárník, jehož lékárna sousedí s osudným přechodem. „Přiběhla pro mě jedna z učitelek, a tak jsem běžel pomoci ošetřit malou holčičku,“ uvedl lékárník Karel Slezák. S vyprošťováním dětí pomáhal i zjevně otřesený řidič nákladního vozu, který nehodu způsobil. „Nejel jsem rychle a brzdil jsem opravdu intenzivně. Ty děti přecházely řádně, ale bohužel jsem dvě srazil. Velmi mě to mrzí,“ uvedl.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Na místo dorazila také starostka městské části Brno-Obřany Jarmila Kocmanová (ODS). Nechtěla však událost nijak komentovat. Potvrdila pouze fakt, že místo nehody je velmi nebezpečným úsekem a že je z celé události velmi otřesena. „Jde o naše děti, mám o ně strach,“ řekla starostka.

Zdravotní stav jednoho ze sražených dětí je vážný, což potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. „Chlapeček byl po ošetření propuštěn, holčička zůstává ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici. Více informací sdělit nemohu,“ uvedla Mrázová.

Jak k celé nehodě došlo, je v současné době v šetření policie. „Zatím nemůžeme říct, zda šlo o vinu řidiče. Je však jisté, že učitelky řádně přecházely s dětmi přes přechod vybaveny výstražným terčíkem. Budeme zkoumat technický stav vozu a rychlost, kterou jel. Zatím mohu pouze potvrdit, že řidič neměl v krvi alkohol,“ dodal mluvčí Policie Jihomoravského kraje Pavel Šváb.

Do mateřské školky i do nemocnice dorazil policejní psycholog, který všem zúčastněným poskytl odbornou pomoc.