Na Karlovarsku bude jen jedno město dobře chráněné před povodněmi

Královské Poříčí – Královské Poříčí na Sokolovsku začíná s dostavbou valu, který by měl město ochránit před povodněmi. Bude tak jediným městem v Karlovarském kraji – například sousední Sokolov se musí smířit jen s dílčími úpravami břehů. I to považují radní za obrovský úspěch. Na velké investice totiž nejsou peníze.

Přitom ale Sokolov patří mezi povodněmi nejohroženější města v kraji. Dosud ale žádné zabezpečení před velkou vodou nemá. Radnice proto plánovala postavit ochranný val podél Ohře. Projekt ale zkomplikoval parovod, který patří energetické společnosti. Zahrnutí parovodu do ochranné hráze by stavbu zkomplikovalo a prodražilo na 120 milionů korun. Radnice proto přišla s náhradním řešením, které ochrání alespoň spodní část města. Za 25 miliónů korun zvýší břeh Lobezského potoka o desítky centimetrů a nakoupí mobilní zábrany. „Každá koruna vložená do protipovodňových opatření se určitě časem vrátí, zatím jsme měli štěstí, že povodeň udeřila jinde, ale myslím, že je otázkou času, kdy zvýšená hladina významně zasáhne i Sokolov,“ řekl starosta Sokolova Karel Jakobec.

Královské Poříčí postavilo ochranný val podél Ohře už v roce 2000. Stavba vyšla na osm milionů korun. Hráz ale odolá maximálně desetileté vodě. Radnice ji proto chce ještě letos zvýšit o metr a půl a prodloužit. Už má na to všechna povolení i vykoupené pozemky. Navýšení bude znamenat ochranu před stoletou vodou a ještě zbyde půl metru k dobru, uvedl starosta Královského Poříčí Ivan Stefan. Dostavba bude stát 24 milionů korun, které by mělo Povodí Ohře sehnat z evropských dotací.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)