Jde o hřích z mládí, omlouvá břeclavský místostarosta padělané vysvědčení

Břeclav - Místostarosta Břeclavi Martin Radkovič a zároveň jeden z vysoce postavených kandidátů sdružení Pro Region přiznal, že padělal svoje maturitní vysvědčení. Před třinácti lety potřeboval pro své povýšení u celní správy středoškolské vzdělání s maturitou. Toho ale nedosáhl, vysvědčení si proto nechal vyrobit.

„Policie případ šetřila a uzavřela s tím, že šlo o padělanou listinu. Poté jsme případ předali státnímu zastupitelství s návrhem na obžalobu,“ řekla České televizi mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová. Martinu Radkoviči hrozily až dva roky vězení. V roce 1998 ale proběhla amnestie, která se vztahovala i na trestné činy padělání a pozměňování veřejné listiny, a žalobce tak jeho stíhání musel zastavit.

Současný břeclavský místostarosta dnes o padělání vysvědčení mluví jako o prohřešku z mládí. „Tehdy jsem se nechal zvrtnout k tomu, abych udělal tento nesprávný krok,“ řekl Martin Radkovič.

Břeclavský místostarosta Martin Radkovič o podvodu s maturitním vysvědčením (zdroj: ČT24)

Vedení města prohřešek nevadí, opozice ale už tak smířlivá není

Své kolegy ze sdružení Pro Region – Břeclav a zároveň současné vedení radnice o svém vroubku z minulosti informoval už dříve. „Pro někoho to může být velký prohřešek, který by mohl znamenat, že se na místo, které nyní zastává, nehodí. Pro někoho je to banalita. Já za sebe osobně mohu říci, že je to čistě jeho problém, který si musí sám před sebou obhájit,“ zhodnotil situaci svého kolegy druhý z místostarostů Pavel Dominik (Pro Region).

Natolik shovívaví už ale nejsou někteří dotázaní obyvatelé Břeclavi a také představitelé opozice. „Já podobnou kulturu politiky nezastávám. Podle mého názoru je to i politická odpovědnost lidí, kteří umožnili, aby se pan Radkovič stal místostarostou Břeclavi,“ řekl Jiří Tichý z občanského sdružení Perspektiva pro Břeclav.

Martin Radkovič na svoji funkci rezignovat nehodlá. V současné době si doplňuje středoškolské vzdělání a usiluje o další politickou kariéru. Na kandidátce do podzimních voleb jeho jméno figuruje na třetím místě.