Pozor na výhodné půjčky, varují po povodních starostové

Liberec - Před výhodnými půjčkami varují starostové obyvatele vyplavených obcí v Libereckém kraji. S nabídkami úvěrů se setkali v letácích přímo na ulicích. K varování se přidává také úřad práce. Čím dál větší počet jeho klientů čelí exekucím nebo již zbankrotovalo. Úvěrové společnosti se ale od nabídek v postižených oblastech distancují.

Rychlá půjčka. Odklad splátek. Nabídky se objevily ve schránkách, vyplaveným lidem je ale nabízeli i obchodní zástupci na ulicích. Starostka Višňové dostala dokonce mail, aby nabídku výhodných půjček šířila mezi občany. Odmítla. Obává se ale, že lidé si v těžké situaci nakonec půjčí. Touha zase normálně bydlet je velká. „Lidé třeba nechtěli na dobu, než se dají dohromady, starší lednici, ale hned chtěli novou,“ řekla starostka.

Nabídky půjček, ale i koupě domů, většinou neidentifikovatelné, se objevily hned po povodni. „Občany můžu varovat jen před tím, aby nenalétli. Takovéto půjčky jsou velmi nebezpečné,“ konstatoval Michael Canov, starosta Chrastavy. Oslovené úvěrové společnosti odmítají, že by své nabídky zaměřily na postižené obce. „Naopak manažeři společnosti dali svým obchodním týmům na severu Čech jasný pokyn, aby v postižených oblastech proaktivně nenabízeli nové půjčky,“ prohlásil Tomáš Fiala, mluvčí Provident Financial. „Leták, který dostane člověk do schránky, negarantuje, že potom půjčku dostane,“ dodala mluvčí Home Credit Eva Řimňáčová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Úřad práce přesto obnovil kurzy finanční gramotnosti, ve kterých lidem vysvětluje, na co dát při sjednávání půjčky pozor. „Jsou to přesně ty situace, do kterých by se dostali naši uchazeči, to znamená dluhové pasti,“ řekla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

Zatopená Chrastava
Zdroj: ČT24/Tomáš Tuháček