Záměr označovat lidi v barech reflexní páskou v Sokolově nevyšel

Sokolov - Majitelé barů a diskoték v Sokolově odmítli značkovat své hosty reflexní páskou. S nápadem přišla městská policie - chce mít lepší přehled, jestli se nenalévá alkohol mladistvým. Podnikatelé by raději bezpečnost v podnicích zajistili moderní technikou. Na tu ale chybějí peníze.

Strážníci v rámci akce Bezpečný podnik navrhli, aby dospělí návštěvníci barů nosili reflexní pásku. Barmani by pak jasně viděli, komu bylo 18 let a komu ještě ne. Mladistvým by pak alkohol nenalili. Strážníci vytypovali celkem 16 barů a diskoték. Podle zástupkyně velitele sokolovské městské policie Hany Procházkové ale většina provozovatelů nesouhlasila. „Po příchodu do podniku si mohou lidé pásku strhnout, takže za pět minut nebude mít pásek nikdo, nebo ho naopak budou mít všichni,“ myslí si Petra Řezníčková, jedna z provozovatelek baru v Sokolově. Podle většiny podnikatelů si navíc nezletilí často kupují alkohol už jinde nebo jim ho objednává dospělý. Označovat hosty je tak ochotný zatím jen provozovatel největší diskotéky ve městě, zatím na zkušební měsíc.

Podnikatelé by naopak přivítali další bezpečnostní prvky, jako jsou detektory kovu nebo kamerový systém. Na to ale policistům chybí peníze. Strážníci mají ale k dispozici pouhých sto tisíc korun – a z toho se nedá pořídit dohromady nic. Místo reflexních pásek tak alespoň strážníci v Sokolově rozmístí po barech letáky upozorňující na rizika pití alkoholu a užívání drog.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)