Problémy soužití menšiny s většinou vyřešily v Jihlavě až kamery

Jihlava – Nové hřiště za devět milionů korun způsobilo Jihlavě větší problémy, než si myslela. Už před půl rokem, když se hřiště na jihlavském sídlišti Dolina otevřelo, muselo město řešit slovní útoky. Po několika měsících ale došlo i na rány pěstí. Magistrát proto investoval čtvrt milionu do kamerového systému, který má nepřizpůsobivé občany hlídat.

Sídliště Dolina je městskou částí s velkým procentem sociálně vyloučených obyvatel. První problémy s hřištěm začaly ihned po jeho otevření v dubnu. Nyní si mladá žena dovolila okřiknout malé dítě, které házelo kameny po ostatních. Za chvilku přišla matka a teta výtržníka a mladou ženu zbily. Skončila v nemocnici. Za výtržnictví a ublížení na zdraví pachatelům hrozí až tři roky.

Místní o problému mluvit nechtějí, bojí se pomsty

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Obrátili se na mě rodiče z této lokality, že údajně, a je to názor jedné strany, tam malé romské děti vybírají peníze za vstup na hřiště, což pokud je pravda, je naprosto šílené,“ řekl ČT radní Martin Málek. Místní se o problému mluvit bojí. Důvodem je podle nich strach ze msty. Magistrát už ale vymyslel jiné řešení. U hřiště nechal nainstalovat novou kameru, která hlídá i jeho okolí.

Radní ještě zvažují, zda by se přímo na sídlišti Dolina nevyplatila služebna městské policie. Ta už v problémové lokalitě zvýšila dohled, o pomoc žádá i veřejnost. „Budeme vděčni, když se nám přihlásí na linku tísňového volání 156,“ dodal zástupce ředitele Městské policie Jihlava Stanislav Maštera.

Kamerový systém
Zdroj: ČT24