V Novém Dvoře byla otevřena skleníková expozice

Opava - Slezské zemské muzeum otevřelo v arboretu v Novém Dvoře na Opavsku skleníkovou expozici. Zájemci tu najdou stovky druhů tropických a subtropických rostlin, které se běžně vyskytují v Americe, Asii, Africe nebo Austrálii. Pracovníci arboreta museli tropickým rostlinám vytvořit prostředí jako v deštných pralesech nebo na suchých skalách.

V tropických deštných lesích se průměrná roční teplota pohybuje kolem 25 stupňů a spadne tam asi až 2000 mm srážek. Podobné prostředí museli rostlinám vytvořit i pracovníci arboreta. Skleníková expozice je pro umocnění dojmů navíc doplněna i zvuky nejrůznějších živočichů, kteří v tropech žijí.

„Biologicky zajímavou skupinu rostlin zastupují epifytní rostliny. Jsou to rostliny žijící bez půdy, které rostou na kmenech. Je to čeleď bromélií, orchidejí a kapraďorostů,“ uvádí spoluautor expozice arboreta Nový Dvůr Dalibor Lička.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Tropické rostliny, žijící na kmenech, mají tvar uzpůsobený do trychtýře, kam zachycují vodu. S jejím nedostatkem se zase musí vyrovnat sukulenty a kaktusy. Některé z nich dorůstají i několika metrů. V arboretu Nový Dvůr zatím chybí velké expoziční skleníky, protože na ně nejsou peníze, a tak se expozice rozkládá zatím asi jen na 200 m čtverečních.

„Z toho důvodu jsme se rozhodli alespoň část prostor pěstebního skleníku vhodně upravit tak, abychom mohli alespoň část těch nejzajímavějších rostlin veřejnosti prezentovat,“ vysvětluje ředitel Slezského zemského muzea Šimčík.

Zatímco skleníková expozice bude otevřena celoročně, vedení muzea připravilo speciální program na téma myslivost na 28. září. Od 10 hodin bude v areálu arboreta např. komentovaná ukázka mysliveckých tradic nebo přehlídka loveckých psů a dravců.

Arboretum v Novém Dvoře
Zdroj: ČT24