V Plzni musí provozovatelé heren platit městu

Plzeň – Západočeská metropole zpřísnila podmínky pro provozovatele heren, kteří nyní musí platit městu i za takzvané videoloterijní terminály. Umožňuje to nedávno přijatá novela loterijního zákona, která rozšiřuje pravomoce obcí, jež tak dostanou účinný nástroj, jak omezit hazard na svém území. Plzeňské obvody by tak mohly ročně získat do rozpočtů dvacet milionů korun navíc. Novelu však počátkem června vetoval prezident Václav Klaus. Zásadním způsobem podle něj zužovala okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely.

Na jedné straně je mechanický hrací automat, na té druhé videoloterijní terminál, na obou se dají prohrát velké peníze. Jen s tím rozdílem, že z klasických automatů má město provizi, zatímco z moderních terminálů nemělo nic. Od října to bude jinak. „Novou vyhláškou vzniká ohlašovací povinnost provozovatelů videoterminálů a obvod je oprávněn vybírat za tyto videoterminály poplatky,“ uvedl starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS) a ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek (PVP) doplnil: „Poplatek je stanoven na 5 tisíc korun. Předpokládáme, že výnos by se měl zvýšit asi o 20 milionů.“

Podle obyvatel Plzně je však nová vyhláška jen slabou náplastí na problémy, které městu hazard přináší. „Nejhorší situace je v centru města,“ dodal Jiří Strobach a městský radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) vysvětlil: „Bezpečnostní situace se zhoršuje nejenom tím hraním, ale vlastně jeho následky. V noci prohrají, potom jdou ven a vykradou auta.“ Obyvatelé Plzně s tím souhlasí: „Je to nebezpečné, měli by to zrušit.“ Robert Houdek však namítá: „Současný legislativní stav nám to bohužel neumožňuje.“ U starších hracích automatů inkasují obce kromě poplatků navíc 35 procent ze zisku. V případě terminálů to zákon ještě neumožňuje. „V loňském roce vybraly městské obvody celkem 78 milionů korun,“ potvrdil Vladimír Duchek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňský magistrát eviduje 3 200 klasických mechanických automatů, moderních terminálů je zde oficiálně 2 500.

Videoloterijní terminál
Zdroj: ČT24