Do tří týdnů by se Hřensko mohlo silničně propojit s Německem

Hřensko – Nestabilní skalní blok, který se může kdykoli zřítit, brání už několik měsíců spojení Hřenska se sousedním Německem. O tom, kdo má labilní skálu ukotvit, se stále dohaduje Ředitelství silnic a dálnic ČR s Národním parkem České Švýcarsko. Obě instituce ale zatím nesplnily ani slib, že trasu zprovozní alespoň kyvadlově jedním pruhem.

Plevel, který stačil na sesutém pískovci vyrůst, dosvědčuje, že vjezd do Hřenska je zablokován už od loňského září. Stejnou dobu přicházejí místní podnikatelé o zákazníky. Prý jde minimálně o půlmilionové úniky denně. Podle podnikatele Jana Havla se z Hřenska stává skanzen.

Lidé z ředitelství silnic a dálnic zástupci Národního parku tvrdí, že nic nezdržovali. Jen potřebovali mít jistotu, že případný pád skály na silnici nezpůsobí neštěstí, jak říká autor dopravní studie Jaroslav Antoš. Problém je v tom, že uvolněné skalní bloky jsou ještě labilnější, než se původně předpokládalo.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle dokončené studie bude nejdříve pod skálou vystavěna kamenná vana s pískem, která při případném pádu zachytí uvolněné pískovcové bloky. Čidla na skále silničáři propojí se semafory, které v případě pohybu masivu dopravu včas zastaví. Jaroslav Antoš sdělil, že riziko bude srovnatelné s pohybem po běžné komunikaci.

Lidé z ředitelství silnic a dálnic věří, že v jednom pruhu se po silnici spojující Hřensko s Německem bude jezdit už za tři týdny.