Železniční nadšenci slavili svůj svátek v Olomouci

Olomouc - Vlaková nádraží po celém Česku dnes ožila Národním dnem železnice. Tradiční svátek všech příznivců kolejové techniky přilákal tisíce návštěvníků především do Olomouce, kde se konaly největší oslavy. Lidé se mohli kochat historickými parními lokomotivami nebo obdivovat moderní soupravy Pendolino. Den železnice bude v hanácké metropoli pokračovat i zítra. Návštěvníky nádraží čekají jízdy historickým vlakem, který pojede z Olomouce do Krnova a zpět.

V olomouckém depu vítaly návštěvníky historické lokomotivy Albatros, Rosnička nebo Pětasedma a nechyběly ani exponáty ze zahraničí, např. polská Piekna Helena a slovenský Zelený Anton. Po jejich boku stanul také salonní vůz prvního československého prezidenta T. G. Masaryka nebo salonní vůz Františka Ferdinada d'Este.   

„Je tady nově zprovozněná lokomotiva řady 314-303, která je vlastně jedinou zachovanou lokomotivou z bývalé Ferdinandky,“ upozorňoval na další skvost vrchní přednosta depa historiských vozidel v Lužné Jindřich Rachota. Funkční modelové kolejiště si zase mohli návštěvníci prohlédnout ve služebním voze Da6-5028. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Lidé si ale v Olomouci mohli prohlédnout i to nejmodernější, co na našich kolejích nabízejí České dráhy. Fronta se stála třeba na prohlídku Pendolina a lidé se zajímali i o nové vagony Cityelefant a Regionova, kde si mohli vše osahat přímo v kabině. „Chtěli jsme využít toho, že máme hodně co ukázat v různých místech republiky. Na druhou stranu jsme chtěli přijít s něčím novým a ukázat, že umíme udělat i větší akci někde ve větším centru s dobrou dostupností – volba nakonec padla na Olomouc,“ vysvětloval náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Pro nejmenší návštěvníky připravily České dráhy promítání dětských filmů v Kinematovlaku nebo dětský Vláček-Hráček s atrakcemi. Pro starší pak třeba koncert revivalové skupiny The Backwards nebo stánky s originálními suvenýry.

Národní den železnice
Zdroj: ČT24