Opuštěný důl na Cínovci vykoupila radnice

Dubí – Likvidace opuštěného dolu na Cínovci bude stát 36 milionů korun. Těžba tam byla ukončena před 21 lety. Po nezdařené privatizaci ale šest set let stará šachta už jenom chátrala. Nový majitel ji totiž zastavil u banky a zmizel. Radnice v Dubí důl nakonec vykoupila, zachraňovat ho ale nebude.

Opuštěný důl se městu podařilo odkoupit teprve před čtyřmi lety a dotaci na jeho likvidaci získalo nedávno. Ne všichni s tím ale souhlasí. „Nazval bych to klidně barbarství a trestuhodné ignorantství,“ nechal se slyšet odpůrce bourání, geolog Petr Bohdalem. Podle něho mohl být starý důl na Cínovci významnou turistickou atrakcí, podobně jako důl ležící na německé straně o tři kilometry dál.

Právě německá strana lobovala za záchranu dolu na Cínovci nejvíc. Hornické muzeum v Altenbergu končí v podzemí u českých hranic. Kdyby se oba doly spojily, získal by skanzen na přitažlivosti. Podle starosty Dubí Petra Pípala (ODS) peníze určené na demolici nelze přesunout na záchranu dolu.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Peníze na konzervaci dolu nakonec nepřidal ani Ústecký kraj, který fond na záchranu historických důlních děl má. Mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková sdělila, že kraj dal přednost historicky hodnotnějším středověkým památkám na důlní činnost.

Už za pár měsíců by na místě starého dolu měl být jen kamenný pomníček. Odpůrci bourání uvažují, že jeho fotografii pošlou do Bruselu, aby tam viděli, k čemu evropské peníze slouží.