Pražské Řepy otevřely hřiště „pro starší a pokročilé“

Praha – Radnice Prahy 17 dnes v Řepích otevřela speciální hřiště určené pro dospělé, seniory a osoby se zdravotním postižením. Zájemcům o pohyb na čerstvém vzduchu nabízí areál sedm stanic vždy po třech cvičících panelech. Na nich může návštěvník dohromady udělat 159 rozdílných cviků, protáhnout nebo posílit záda, paže nebo nohy. Celý projekt stál více než milion korun.

Hřiště „pro starší a pokročilé“ se nachází v zahradě u Centra sociálně zdravotních služeb a otevřené je denně včetně soboty a neděle. Celkové náklady na výstavbu činily 1 157 952 Kč. „V rámci revitalizace dětských hřišť a sportovišť máme po sídlišti dětských hřišť velmi mnoho, ale zjistili jsme, že takovéto hřiště v Řepích chybí, přitom populace stárne. Myslím si, že si to senioři zaslouží,“ uvedla starostka Prahy 17 Jitka Synková.

„Umístění v zahradě u Centra sociálně zdravotních služeb není náhodné. Zahrada je otevřená veřejnosti, a to rovněž o víkendu, před časem jsme tu zřídili i toalety. Navíc zde v objektu působí rovněž Mateřské centrum Řepík, s nímž naše řepské seniorky navázaly úzkou spolupráci,“ vysvětlila starostka Synková.

Reportáž Gabriely Ulvrové (zdroj: ČT24)

Dnešního uvedení do provozu se zúčastnil i odborný lektor, který seniorům a vozíčkářům názorně předvedl, jak jednotlivé přístroje používat. Vedle toho je každý panel opatřen návodem, jak se na něm správně protáhnout. „To, jak jsou návody udělané, je vynikající. Sice je na tom stroji možné vymyslet dalších deset cviků, ale ty základy na nich opravdu nakreslené jsou,“ dodal lektor David Šlechta.

Řepy nejsou jedinou městskou částí Prahy, kde prostor s fitness-prvky určený především pro seniory funguje. Jak informovala náměstkyně primátora Marie Kousalíková, podobná hřiště je možné najít i v Královské oboře Stromovka, na Petříně, v oboře Hvězda, na Vítkově a Letné.