Harrachov zatím nemusí z rozhodnutí Nejvyššího soudu nic platit

Harrachov - Krkonošské středisko Harrachov zatím nemusí platit dluh více než 80 milionů korun firmě J. F. World Brokers. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který odložil vykonatelnost dubnového rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Ten Harrachovu nařídil splatit závazek, který souvisí se 17 let starým dluhem z dob privatizace harrachovského závodu Crystalexu. Nejvyšší soud tím zastavil exekuce na majetek a účty do doby, než v kauze rozhodne. Harrachov rozhodnutí Nejvyššího soudu hodnotí jako úspěch. Město může normálně fungovat - hrozila mu totiž exekuce a tím pádem finanční kolaps.

Přestože Nejvyšší soud zatím město Harrachov zprostil povinnosti zaplatit, mezi tím ministerstvo financí už v srpnu část dluhu - bezmála 17 milionů korun - firmě J. F. World Brokers zaplatilo. „Nezaplacením by se ministerstvo vystavovalo nebezpečí exekuce, kterou by mohl být postižen majetek, což by mělo pro stát mnohem horší následky než provedené plnění,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Haas. Ministerstvo podle něj bude celou vyplacenou částku po městu vymáhat, dopis s tímto upozorněním už radnice dostala. „To považuji za postup, který na nás vytváří nátlak a já se ptám proč,“ řekl právní zástupce města Tomáš Vašíček. Skutečný vlastník J. F. World Brokers je neznámý.

Město Harrachov má podle pravomocného rozhodnutí zaplatit za starý úvěr, který podle Vrchního soudu v Praze radnice v roce 1993 převzala spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Z původních zhruba 30 milionů se dluh postupně zvýšil na více než 80 milionů korun, které by měla radnice zaplatit. Harrachov přitom od začátku nárok zpochybňuje. „Zastupitelstvo nikdy žádné převzetí dluhu neschválilo, vůbec o něm nejednalo,“ zdůraznil právní zástupce města. Tehdejší starosta Ivan Henrych překročil své pravomoci, když dokument podepsal, a dokument je podle něj neplatný. I proto se město zaplacení dluhu brání.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Zaplacení dluhu by bylo pro Harrachov likvidační

Celá kauza je pro Harrachov velmi nešťastná, výrazně podle starosty Tomáše Ploce poznamenala zejména oblast investic ve městě. „Měli jsme připravené projekty na modernizaci cyklostezek za 12 milionů korun a na zateplení školy za 14 milionů, které jsme ani nemohli předložit do evropských fondů,“ poznamenal Ploc. Město má navíc už od srpna zablokovaný majetek i účty a hrozilo tak, že nebude mít z čeho platit provoz školy ani příspěvky organizacím, jako jsou hasiči. „Kroky k uvolnění zablokovaného majetku a účtů zahájíme v nejbližších dnech,“ dodal Vašíček.

Právník doufá, že se mu celé rozhodnutí podaří ještě zvrátit. Zaplacení více než 80 milionového dluhu by pro město s 1 600 obyvateli bylo téměř likvidační. Harrachov hospodaří se zhruba čtyřicetimilionovým rozpočtem a v rezervě má 13 milionů na investice. Aby dluh splatil, musel by prodat většinu svého majetku. Žádné jiné závazky přitom Harrachov nemá, poslední splatil v roce 2006.