Lochotín nestojí o další supermarket

Plzeň/Lochotín – Obyvatelé nejlidnatější plzeňské čtvrti Lochotín protestují proti stavbě nového supermarketu, který má vyrůst na místě velkého parkoviště. V současné době už podle nich není na sídlišti kde zaparkovat a situace se tím dramaticky zhorší. Radnice městského obvodu však argumentuje, že ve čtvrti je málo obchodních ploch a zamýšlí vyřešit problém výstavbou halových garáží. Stavby však zatím nemají potřebnou dokumentaci a jejich dokončení je tedy v nedohlednu.

Místo velkého parkoviště má stát supermarket. Lidé se proti tomu bouří, protože už teď je podle nich parkování na lochotínském sídlišti nadlidský úkol: „Obchody nám nechybí, supermarketů je tu dost, ale lidé nemají kde parkovat. Nejhorší je to večer.“ Václav Ženíšek z občanského sdružení Prskink k tomu podotkl: „Na sídlišti Košutka v současné době chybí 4 tisíce parkovacích míst.“ Starosta prvního plzeňského obvodu Jiří Uhlík (ODS) však namítá, že také nový supermarket má svoje opodstatnění: „Ač se to nezdá, je na severním předměstí na počet obyvatel nejmenší počet obchodních ploch.“

Odpůrci namítají, že Plzeň je už dlouho mezi českými městy pověstná zbytečně velkým počtem supermarketů. Obchodní plochy v územním plánu má více než velkorysé. „Je na jednom z nejpřednějších míst v České republice a možná i v Evropě,“ prohlásil předseda kontrolního výboru plzeňské radnice Václav Šimák (ČSSD). Starosta Uhlík ale tvrdí, že aut už je na lochotínském sídlišti tolik, že jednoduché řešení neexistuje: „Možnost budování nových parkovišť je velmi omezená, snažíme se jít cestou výstavby halových garáží.“ Lidé z okolí se obávají, že nový market naopak ještě další auta přitáhne. „Je třeba zpracovat projekt revitalizace sídlišť nezávislými odborníky,“ potvrdil Václav Ženíšek.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Odpůrci chtějí budování supermarketu zastavit. A to i přesto, že již získal stavební povolení.

Obyvatelé nejlidnatější Plzeňské čtvrti Lochotín protestují proti stavbě nového supermarketu.
Zdroj: ČT24