Ostravská Galerie výtvarného umění představila nové skvosty

Ostrava - Nejnovějšími uměleckými skvosty své sbírky se chlubí ostravská Galerie výtvarného umění. Ze sedmi stovek artefaktů, které instituce získala v prvním desetiletí nového milénia, vybrala padesát nejzásadnějších a uspořádala výstavu. Dům umění ji připravil u příležitosti 85. výročí otevření svého výstavního pavilonu. Výjimečná expozice představující klasiky i mistry současného umění potrvá v Galerii výtvarného umění do 6. listopadu.

Ostravskému Domu umění se podařilo získat skutečné unikáty. Kresby jednoho z nejlepších současných umělců Rakouska Antonína Koliga, akvarely slavného Aloise Bílka nebo poslední stavbu číslo 19 dosud žijící legendy českého umění Stanislava Kolíbala. „Chceme vytvářet kolekce, které jsou něčím zajímavé oproti tomu běžnému galerijnímu standardu v České republice. Chceme být opravdu nezaměnitelní, něčím unikátní,“ říká ředitel galerie Jiří Jůza. Novým přírůstkem je i 26 fotografií. Přitom ještě do roku 2007 se ve sbírkách ostravské galerie nenacházela ani jedna.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Snažíme se doplňovat mezery, které ve sbírce byly. Sbírka byla koncipovaná spíše do gestické, expresivní malby. A právě díla Petra Pastrňáka, Adriany Šimotové, to jsou díla intimní povahy, subtilní, které v té své citlivosti v Ostravě příliš zastoupeny nebyly, stejně tak geometrie,“ dodává Jiří Jůza.