Pohádkový Jičín uspořádá nově nadační fond

Jičín – Jičínská radnice se letos poprvé v historii nebude podílet na pořádání tradičního pohádkového festivalu. Jediným organizátorem bude Nadační fond Jičín – město pohádky. Několikaměsíční spor dvou dlouholetých partnerů tím tak vyvrcholil. Festival, který přiláká do Jičína každoročně desítky tisíc lidí, vloni oslavil dvacet let. Termín akce je stejný jako každý rok, tedy začátek září.

Dění okolo festivalu nemělo v poslední době s pohádkami bohužel nic společného. Názory dvou pořadatelů na financování i organizaci této akce se postupně začaly rozcházet. „Já osobně bych byl moc rád, aby byl festival jiný. Méně komerční, méně hlučný, aby se vrátil k původním tradicím,“ podotkl starosta Jičína Martin Puš.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Město tak vůbec poprvé zůstává v roli řadového partnera, přičemž smlouva je platná pouze pro tento rok. Radnice pořadateli, tedy nadačnímu fondu, pro festival poskytne potřebné prostory, do organizace ale vůbec zasahovat nebude. Nadační fond slibuje, že se návštěvníků jednadvacátého ročníku pohádkového festivalu, změna v organizaci nikterak nedotkne.