Plzeňsko hostilo konferenci o cukrovce

Darová (Plzeňsko) – Obec Darová na Plzeňsku hostila mezinárodní konferenci „Technologie v diabetologii 2010“. Za podpory České diabetologické společnosti ji pořádala I. interní klinika plzeňské fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Diskusního panelu se zúčastnil i vynálezce takzvané inzulínové pumpy John Pickup, který se s českými lékaři podělil o své zkušenosti. Česká republika dlouhodobě patří mezi přední státy v léčbě cukrovky.

Inzulínová pumpa usnadňuje život těžkým diabetikům; pomocí kanylky zavedené do podkoží vstřikuje do těla potřebné množství inzulínu. Naprogramovaný přístroj navíc pomáhá co nejpřesnějšímu dávkování, což dlouhodobě zlepšuje průběh nemoci. „Při kontinuálním pomáhání víme, že jsme schopni maximálně oddálit těžké komplikace diabetu,“ dodal autor pumpy John Pickup.

Inzulínová pumpa ještě není tak dokonalá, aby naprosto plnohodnotně nahradila slinivku břišní. Podle lékařů se tomu ale bude ruku v ruce s technickým pokrokem neustále přibližovat; očekávají, že by pumpa mohla automaticky reagovat na naměřené hladiny.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Do objevu inzulínu v roce 1920 diabetici prvního stupně nepřežili rok. Teď žijí desítky let a v budoucnu se bude podle odborníků jejich životní úroveň neustále zvyšovat. „Ve Švédsku dokonce ukazovali pacienty s diabetem prvního typu, kteří žijí šedesát let bez velkých problému,“ dodal naději všem nemocným vedoucí diabetologického centra I. interní kliniky Zdeněk Rušavý.