Zloději ukradli a zničili pamětní desku. Pak ji zase vrátili

Netřebice - Zloději se zbavili velké bronzové desky ukradené z hromadného hrobu obětí transportu smrti u Netřebic na Českokrumlovsku. Když ji nedokázali rozřezat a prodat, hodili ji do porostu tak, aby ji lidé zase našli. Podle policistů jde o poměrně kuriózní případ. Další dvě ztracené desky ale dosud nevypátrali.

Netřebický památník poškodili zloději hned dvakrát. Z povrchu ukradli kamenný chodník a odnesli si i původní bronzovou desku. „Je to nehorázné barbarství,“ tvrdí Zdeněk Krejsa ze sdružení, jež dokumentuje transporty smrti. Původní bronzovou desku, která váží 50 kilogramů, lidé našli v lese nedaleko cesty asi 15 kilometrů od pietního místa.

Případné zloděje odradí deska z plastu

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zloději se podle policistů pokoušeli desku rozřezat a rozbít, písmena částečně zbrousili. Víc ale nedokázali, proto se jí zřejmě zbavili. Desku starosta Jiří Opekar očistil a uložil do skladu obecního úřadu. Co s ní teď bude, neví. U pomníku je už deska nová, celá z plastu. „Odradí případné zloděje od toho, aby ji zase zcizili,“ tvrdí starosta.

Podobné štěstí zatím neměli v blízkých Omlenicích, kde je druhý hromadný hrob obětí transportu smrti mezi tábory v polské Osvětimi a rakouským Mauthausenem z ledna 1945. I z tohoto pomníku zloději ukradli dvě bronzové desky. Podle starosty ale na podobnou náhodu čekat nebudou a nechají vyrobit plastové nebo keramické desky. Na hromadný hrob je umístí příští rok v květnu.