Losiná betonárku nechce

Losiná (Plzeňsko) – Obyvatelé Losiné u Plzně protestují proti stavbě betonárky, kterou chce v obci vybudovat firma APB Plzeň. Nelíbí se jim především jednání majitele společnosti, který je o záměru vůbec neinformoval. Lidé proto sepsali petici a za dva týdny proběhne v obci referendum. Obec Losiná patří mezi rychle se rozvíjející obce. Na návsi je mezi početnou novodobou zástavbou dochováno několik tradičních statků, velmi dobře jsou zachovány jejich vjezdové brány, ve středu stojí klasicistní návesní kaple se zvonicí.

APB Plzeň působí v Losiné již od začátku 90. let, daně ale odvádí do Plzně, kde má oficiální sídlo. S tím už se místní smířili, stavbu betonárky však odmítají tolerovat. „Je zde několik aspektů, které obyvatelům Losiné vadí. Především je to hluk a prach,“ prohlásila obyvatelka Losiné Veronika Tomášová a její soused Jaroslav Kopecký doplnil: „Doprava, která následně bude navazovat na činnost betonárky, by nám tady značně znepříjemnila život.“ Nejvíc ale obyvatele Losiné znechutil přístup vedení firmy. O záměru se dozvěděli tři dny před uzavřením termínu pro podání námitek. „Pan Březina to projednal pouze s magistrátem, na obec nepřišel,“ uvedl starosta obce Václav Nekola (nez.) a Jan Valeš z Losiné připojil: „Lidi vlastně obešel, vůbec se to tady nedozvěděli.“ K tomu předsedkyně Petičního výboru Losiná Veronika Štěpánková podotkla: „Na základě toho byla sepsaná petice, aby se k problému prostřednictvím podpisů mohlo vyjádřit co nejvíc lidí.“

Názor nezměnili ani po veřejném jednání s majitelem firmy Petrem Březinou. Čekali, že jim podnikatel jejich obavy vyvrátí a přijde s kompenzacemi pro obec. Opak byl pravdou. „Stáhli jsme si z internetu kompletní projektovou dokumentaci a našli jsme v ní několik nesrovnalostí. Bohužel nám to nebylo nikterak vysvětleno,“ dodala Veronika Štěpánková. Podnikatel Petr Březina se k celé věci odmítl vyjádřit. A ne poprvé, s médii odmítal komunikovat i v loňském roce, když jeho firma zničila chráněný lom a vyvázla jen se směšnou pokutou.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Referendum se v Losiné uskuteční spolu s obecními volbami 15. a 16. října.

Obyvatelé Losiné u Plzně protestují proti stavbě betonárky, kterou chce v obci vybudovat firma APB Plzeň.
Zdroj: ČT24